Leivategu ja sellega seonduv
+26
siq29
ˇmiio23
Merike T
pincel
Monique
logopeed
raul
ellip
minake
keivi
accra
Evely
Heleen
Maria
muffyns28
kiisumari
Lehise
Heily
Mannu:)
elefant
Pärlike
riinu83
liisa003
babyapple
Iirlane
HoneyMoon
30 posters
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 6
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Meile jagub kahest leivast 2-3 päevaks. Värske leib on nii võrd ahvatlev, et esimene leib kaob eriti kiirelt. Sageli viin osa leiba ka küla peale.
Nii tihti ma siiski leiba ei küpseta, et saaks ainult koduleiva peal olla. Teen 2-3-4X kuus leiba. Talve poole rohkem, suvel harvemini.
Jahudest kasutan VeskiMati rukkijahu.
Suhkrutest olen kasutanud tavalist valget, demera ja ka fariinisuhkrut.
Nii tihti ma siiski leiba ei küpseta, et saaks ainult koduleiva peal olla. Teen 2-3-4X kuus leiba. Talve poole rohkem, suvel harvemini.
Jahudest kasutan VeskiMati rukkijahu.
Suhkrutest olen kasutanud tavalist valget, demera ja ka fariinisuhkrut.
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Registration date : 16/02/2009
Aaa,8elnud kohe et fanniga ahi.babyapple kirjutas:Iirlane, pöördõhk on ahjul olev režiim, ......
Ma m6tlesin ,et taignast pressid 6hu valja.
Ma kasutan ka seda Veski Mati rukkijahu, aga mul see retsept oli mõeldud miskisele oot ma lähen vaatan kohe. Rukki lihtjahu ja sõre jahu pooleks panduna. See, kes retsepti andis mulle, soovitas seda jahu osta Nõmme jaama lähedal asuvast ökopoest, Kaarli talu toode on. Lihtjahu pidavat seal maksma 18.-/kg ja see sõre jahu 19.-/kg, aga ta ütles veel, et kui tihedamini leiba teha, siis peaks helistama otse sinna Kaarli tallu, et nad võtavad siis 10kg koti ekstra sinule kaasa ja otse neilt ostes maksab lihtjahu 8.- ja sõrejahu 9.- ehk et pood paneb siis 10.-/kg otsa.
Ma pole ise katsetanud veel, mõtlesin küll, et proovin nende jahudega ka, kuna see Rukkijahu, mida mina praegu kasutan maksab poes umbes 16.-/kg. Et kui asjalik asi on, siis tuleks võitu pikapeale natuke ikka ju. Või samas ei tea ka, kuna neid jahusid tundub, et läheb hulka rohkem kui seda rukkijahu mida mina kasutan. Ah, eks näeb, mis saab
minu eile tehtud kahest leivast on hetkel alles pool leiba veel. Niiet kui tahaksin, et minu pere sööks ainult minu tehtud leiba, siis peaksin täna uue käärima panema.
Ma pole ise katsetanud veel, mõtlesin küll, et proovin nende jahudega ka, kuna see Rukkijahu, mida mina praegu kasutan maksab poes umbes 16.-/kg. Et kui asjalik asi on, siis tuleks võitu pikapeale natuke ikka ju. Või samas ei tea ka, kuna neid jahusid tundub, et läheb hulka rohkem kui seda rukkijahu mida mina kasutan. Ah, eks näeb, mis saab
minu eile tehtud kahest leivast on hetkel alles pool leiba veel. Niiet kui tahaksin, et minu pere sööks ainult minu tehtud leiba, siis peaksin täna uue käärima panema.
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Täna lasteaia-lastega Ülenurme Põllumajandusmuuseumis Leivapäeval käies, tekkis vastupandamatu vajdus leiba ise teha. No ja õhtul läks nii hästi, et üks emme pakkus, et kui hakkab uut satsi tegema, siis võib mullegi juuretist tuua. Nii et varsti-varsti saan ka mina isetehtud leiba süüa!!!! (Kusjuures hästi armas oli, kui selle emme väike päkapikk oma emme juurde jooksis ja ütles, et tead kui hea leib seal Leivapäeval oli, AGA sinu oma on ikka parem!)
Minu kalli rikkus minu viimased leivad ära, pani liiga palju soola
Ma tegin ka eile leiba. Esimese korra kohta võisin endaga täitsa rahule jääda, arenguruumi on laialt . Igatahes leib otsa sai ja nurisemist ei kuulnud .
Kunagi kui oma fotokaga jälle sinasõber olen siis panen pildid ka üles .
Kunagi kui oma fotokaga jälle sinasõber olen siis panen pildid ka üles .
Lehise- Omaklubi kuld
- Postituste arv : 1157
Mannu:) kirjutas:Minu kalli rikkus minu viimased leivad ära, pani liiga palju soola
ju siis armunud.
kiisumari- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2061
kiisumari kirjutas:Mannu:) kirjutas:Minu kalli rikkus minu viimased leivad ära, pani liiga palju soola
ju siis armunud.
Ei tea, kellesse küll
Mannu:) kirjutas:kiisumari kirjutas:Mannu:) kirjutas:Minu kalli rikkus minu viimased leivad ära, pani liiga palju soola
ju siis armunud.
Ei tea, kellesse küll
Eks ikka sellesse kellele leiba küpsetas!
Siin siis pildid minu paari nädala tagusest esimesest leivateost.
Ning kuna ma olen paras tuulepea ega mõelnud üldse sellepeale, et leivataignast tuleb ju 2 leiba ning mul oli ainult üks vorm kodus, siis sai muffinivorm appi võetud .
Nüüd kui jälle leiba tegema hakkan siis peangi Sandrile ja oma õele selliseid omamoodi leivakesi tegema .
Ning kuna ma olen paras tuulepea ega mõelnud üldse sellepeale, et leivataignast tuleb ju 2 leiba ning mul oli ainult üks vorm kodus, siis sai muffinivorm appi võetud .
Nüüd kui jälle leiba tegema hakkan siis peangi Sandrile ja oma õele selliseid omamoodi leivakesi tegema .
Lehise- Omaklubi kuld
Oh...super ilusad ju!
Ja need muffinileivad nii kihvtid! Lastele eriti põnev!
Ja need muffinileivad nii kihvtid! Lastele eriti põnev!
Mina siis ka eile küpsetasin oma elu esimese leiva.Tegin kiire ,laisa inimese leiva.Nimelt ostsin poest valmis rukkileiva jahu,millele vaja lisada pärmi ja vett ning ongi olemas.Tuli päris hea aga eks niisamuti mulgi on palju arengu ruumi ses osas Ei saa minagi mainimatta jätta seda kihvti muffini-leiva ideed,super :smaili:
muffyns28- Omaklubi kuld
-
Postituste arv : 1364
Registration date : 16/06/2009
Kui leiba muffinivormis teha, siis on vaja paberit ka kasutada või saab silikoonvormist nad niisama kätte?
Ma tegin täiesti tavalise metallist nö muffinipanniga neid. Enne taigna panekut piserdasin igaks juhuks hästi kergelt panni õliga üle.
Pärast 5 minutist jahtumist rätiku alla sain leivakesed vaevata pannilt kätte .
Pärast 5 minutist jahtumist rätiku alla sain leivakesed vaevata pannilt kätte .
Lehise- Omaklubi kuld
Mulle ka räägiti, et kui kasutada teflon panni, et siis raudselt küpsetuspaber sisse panna. Aga ma määrin võiga vormid üle ja leivad kukuvad sealt ise välja kui vormi kallutada. Mul pole ühtegi korda nad sinna kinni jäänud..
Mina tegin ka eile leiba, rahule ei jäänud sugugi. Kogu kraam oli natuke liiga nätske, pealt liiga krõbe ja maitset liiga palju (sool, suhkur- Kokkama blogi järgi tegin retsepti, pean veel palju tuunima kui üldse teha tahan veel). + pole sugugi kindel kas see juuretisetainas, mis külma sai, on ok- pole ju näinud kunagi seda õiget juuretist. Tainas nagu tainas ikka sai nüüd külma. Õunaleiba tahtsin ekstra siin õunanädala puhul siis teha aga seda üles ei pane kuna soovitada ei taha teistele.
HoneyMoon aga kas muidu leivatainas kerkis kenasti? Kui juuretis nö surnud, siis ei kerki ja selle järgi saabki aru, et asi nässus.
Kui juuretisepojuke on eelnevalt kergitatutud siis külma ta ei karda (sügavkülma muidugi kardab). Kergitaud/köääritatud juuretisepojukest säilitatakse külmkapis ja seal on ta elus umbes 3-4 nädalat. Aga jah, kui juuretis veel toores segatud jahu ja veega) ja pole käärida saanud, siis muidugi hukkub külmas.
Ja veel - kui sa juuretise ise tegid siis peab arvestama, et korralikult hakkab see tööle alles umbes 3-4 leivateol.
Kui juuretisepojuke on eelnevalt kergitatutud siis külma ta ei karda (sügavkülma muidugi kardab). Kergitaud/köääritatud juuretisepojukest säilitatakse külmkapis ja seal on ta elus umbes 3-4 nädalat. Aga jah, kui juuretis veel toores segatud jahu ja veega) ja pole käärida saanud, siis muidugi hukkub külmas.
Ja veel - kui sa juuretise ise tegid siis peab arvestama, et korralikult hakkab see tööle alles umbes 3-4 leivateol.
Kerkis küll leib aga vähe- seevastu potis kerkis see vedle plöga hullumoodi- mööda lauda ja seinu mul minema kausist. Siis lõpetas möllamise ja panin leiva sisse. Leivapäts seistes eriti ei kerkinud, neljandiku ehk. Vale mögin? Õige?
Kuskilt muideks lugesin, et panevad sügavkülma ka seda leivaloomakest.(juuretisemöga). Igatahes ei olnud hea leib. Või ei oskagi hinnata selle õige leiva mekki. Köök sai head lõhna täis ainult.
Kui nüüd kunagi uut laari hakkan nässu ajama kas siis on aru saada ka selle juuretise pealt kas sobib või ei? Hukkunud leivaloomad ju ei hakka mullitama siis uuesti?
Kuskilt muideks lugesin, et panevad sügavkülma ka seda leivaloomakest.(juuretisemöga). Igatahes ei olnud hea leib. Või ei oskagi hinnata selle õige leiva mekki. Köök sai head lõhna täis ainult.
Kui nüüd kunagi uut laari hakkan nässu ajama kas siis on aru saada ka selle juuretise pealt kas sobib või ei? Hukkunud leivaloomad ju ei hakka mullitama siis uuesti?
Mõni ütleb küll, et võib sügavkülma panna aga teised jälle arvavad, et see ei tapa kuid pole ka kiiduväärt tegu.
Jah, kui surnud siis ei mullita. Sinu oma mullitas ja roomas mööda seinu, järelikult elus.
Kerkima peaks leib umbes kolmandiku võrra või pisut rohkem. Ma panen oma vormi täis umbes 2/3 ja alati kerkib ääreni ja pisut ülegi.
Äkki oli siis viga hoopis vales temperatuuris (kui seest liiga nätske jäi)?
Eks see maitsestamise osa on ka nii nagu on - mõni tahab väga soolast-magusat mõni jälle sellist magedamat.
Jah, kui surnud siis ei mullita. Sinu oma mullitas ja roomas mööda seinu, järelikult elus.
Kerkima peaks leib umbes kolmandiku võrra või pisut rohkem. Ma panen oma vormi täis umbes 2/3 ja alati kerkib ääreni ja pisut ülegi.
Äkki oli siis viga hoopis vales temperatuuris (kui seest liiga nätske jäi)?
Eks see maitsestamise osa on ka nii nagu on - mõni tahab väga soolast-magusat mõni jälle sellist magedamat.
nooniii, ma hakkasin ka nüüd leiba tegema... proovin alguses kuivpärmiga.. vaatab kas must üldse asja saab. Esmaspäeval saan juuretist ja saan leivaeksperdi käest hüva nõu küsida
kui tänasest asjast asja saab, siis panen pildi ka siia... pöidlad pihku
kui tänasest asjast asja saab, siis panen pildi ka siia... pöidlad pihku
Maria- Omaklubi pronks
- Postituste arv : 456
Registration date : 22/02/2009
Jääme huviga ootama tulemust.
muffyns28- Omaklubi kuld
-
Postituste arv : 1364
Registration date : 16/06/2009
Häbilugu Närvidega pole kõik korras. Tänaseks on see õunaleib (kaneeli ja suhru sees seisnud õunad+rosinad) ja tavaleib päris head juba Singi-sibulaleib ei ole hää.
Tahtsid omaette olla vist veidi.
Koorik ka pole enam kõva
Siis hea kui elus on leivaloomake mul. Külmikus ootab uut laari. Taignaosa kerkis supperhästi aga ma ei tea, ehk panin liiga hilja viimase jahu juurde- selleks ajaks tundus nagu suurem töö tehtud olevat ja ei kerkinud enam pätsikesed hästi.
Jälle üks "haigus" juures Õnneks pere pole rukkileiva austaja, nii, et harva vahel endale maiustada teen. Laps kiitis, et ülihea (aga ta segas ka ise õunu rosinaid sisse, ei saakski öelda - kehva töö, ise tegi )
Tahtsid omaette olla vist veidi.
Koorik ka pole enam kõva
Siis hea kui elus on leivaloomake mul. Külmikus ootab uut laari. Taignaosa kerkis supperhästi aga ma ei tea, ehk panin liiga hilja viimase jahu juurde- selleks ajaks tundus nagu suurem töö tehtud olevat ja ei kerkinud enam pätsikesed hästi.
Jälle üks "haigus" juures Õnneks pere pole rukkileiva austaja, nii, et harva vahel endale maiustada teen. Laps kiitis, et ülihea (aga ta segas ka ise õunu rosinaid sisse, ei saakski öelda - kehva töö, ise tegi )
Printsess123, jääme ootama
HoneyMoon, leival ongi algul see koorik kõva aga kui seisab siis pehmeneb. See oli üks põhjusi, miks vanasti sooja leiba kohe ei söödud - ikka lasti 1 päev rätiku all seista.
Veel aitab kõva koorikut pehmendada märg rättik. Kui võttad leiva ahjust, siis mässid kohe märga rättikusse ja lased seal umbes 10 minutit seista. See järel panen mina leiva kas kilekotti või kuiva rättiku alla. Nii läheb koorik pehmemaks ja samas on ta ikka maitsev.
Ja tere tulemast leivahullude sekka!
HoneyMoon, leival ongi algul see koorik kõva aga kui seisab siis pehmeneb. See oli üks põhjusi, miks vanasti sooja leiba kohe ei söödud - ikka lasti 1 päev rätiku all seista.
Veel aitab kõva koorikut pehmendada märg rättik. Kui võttad leiva ahjust, siis mässid kohe märga rättikusse ja lased seal umbes 10 minutit seista. See järel panen mina leiva kas kilekotti või kuiva rättiku alla. Nii läheb koorik pehmemaks ja samas on ta ikka maitsev.
Ja tere tulemast leivahullude sekka!
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Sushi ja sellega seonduv
» Lapsehooldus puhkus ja sellega seonduv
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Imehea Napoleoni kook
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Lapsehooldus puhkus ja sellega seonduv