Leivategu ja sellega seonduv
+26
siq29
ˇmiio23
Merike T
pincel
Monique
logopeed
raul
ellip
minake
keivi
accra
Evely
Heleen
Maria
muffyns28
kiisumari
Lehise
Heily
Mannu:)
elefant
Pärlike
riinu83
liisa003
babyapple
Iirlane
HoneyMoon
30 posters
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 6
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Leivategu ja sellega seonduv
Pange siis iga kord kui uue postituse teed enda tekstile ka uus pealkiri (ikka reply aga täidad ära ka pealkirjakasti nt "Nipid" või "retseptid". Siis kui mitu inimest on teinud teema nipid, tõstan kokku. Ehk siis lõpuks on meil teemad nipid, retseptid, õnnestumised, ebaõnnestumised, pidid ja misiganes alateemasid tahate aga siinsamas ühe teema all.
NB! Ärge siis keegi solvuge kui teie postitust on liigutatud mingil moel (keda see häirib, pange kiri juure, ei puutu ).
Teie aga postitage (pane ka pealkiri, et saaksin aru, mille alla kokku tõsta) ja mina tõstan kokku. Sobib?
NB! Ärge siis keegi solvuge kui teie postitust on liigutatud mingil moel (keda see häirib, pange kiri juure, ei puutu ).
Teie aga postitage (pane ka pealkiri, et saaksin aru, mille alla kokku tõsta) ja mina tõstan kokku. Sobib?
Viimati muutis seda HoneyMoon (Esm 30 Nov 2009, 11:17). Kokku muudetud 4 korda
Retseptid
Panen siia uuesti juuretise retsepti! (Babyapple)
LEIVAJUURETIS
Sega pett või keefir(ära kasuta Geefiluse jms tooteid) ja paar kääru rukkileiba (hästi sobib "Hiiumaa" leiba ja "Vabariigi" leib). Jätta segu käärima paariks päevaks rätiku alla sooja ruumi. Selliselt alustatud juuretisega võtab leivategu hoogu 4-5 korda. Lihtsam on alustada eelmisest leivateost ülejäänud peotäie leivataignaga ehk juuretisepojaga.
______________________________________________________________________
Iga küpsetamine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi.
Vajadusel pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar korda küpsetamise ajal koorikut. Valmis leib panna märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.
_______________________________________________________________________
Puuviljaleiva retsept:
Vaja läheb ühe leiva jaoks:
0,5 l keefirit või hapupiima
25 g pärmi
2-3 sl suhkrut (eks muidugi maitseasi, kes kui magusat või mittemagusat leiba eelistab)
0,5 tl soola
1 sl toiduõli
ca 0,5 dl linaseemneid
ca 1 dl röstitud päevalille- ja kõrvitsaseemneid (ma lihtsalt olen nad koos rösitnud, nii et kogus siis kahe peale kokku)
erinevaid kuivatatud puuvilju, nt rosinaid, ploome, aprikoose (ploomid ja aprikoosid olen lõiganud tükkideks), jõhvikaid vms - täpseid koguseid ei oskagi öelda, peoga üht, peoga teist, et oleks nii, et ei peaks noaotsaga teisi taga ajama nagu narr
6-7 dl jahu, nt Veski Mati mitmeviljajahu või täisteranisujahu või odrajahu või kõik segi (Kuivõrd jahu kogus sõltub natuke sellest, kui palju muid asju sisse panna, siis soovitan mitte päris kõike jahu korraga sisse valada, vaid 5-6 dl ära segada ja siis vaadata, kui palju juurde on vaja, et oleks korralik paks, aga siiski lusikaga segatav tainas)
Lisaks seemneid ka kaunistamiseks
Töökäik siis lihtne, pärm suhkruga vedelaks, keefir tuleks lasta käesoojaks, sellele siis hulka pärm suhkruga, sool, õli, seemned, puuviljad ja jahu. Katta rätiga kinni ja jätte umbes pooleks tunniks kerkima. Siis tainas võiga määritud suurde keeksivormi (ma arvan, et see on umbes liitrine või on 1,5, 25 cm pikk igal juhul), seemneid peale ja külma ahju. Ahi keerata 175 kraadile, küpseb umbes tunni, tikuga tuleks küpsust katsuda. Kelle ahjul on mingi pitsa- vms funktsioon, mis suurel võimsusel alt küpsetab, siis soovitan viimased 15 minutit keerata sellele funktsioonile, et põhi paremini küpseks.
_______________________________________________________________________
Liisa003 leiva retsept:
Ma tegin ka tavalise rukkileiva, aga esiteks jääb see mul heledat värvi, teiseks pole nii hea ka kui ma lootsin
Ma tegin sellise järgi:
Linnakodu hapendatud rukkileib 2 pätsi
Juuretis:
2,5 dl leiget vett
25 g pärmi
2,5 dl rukkijahu
48 tunni pärast:
25 g pärmi
7 dl käeleiget vett
3 sl õli
2,5 l ( u 1,3 kg) rukkijahu ja nisujahu segu
2 tl soola
2 tl suhkrut
Mõõda juuretiseained kaussi, sega hästi läbi, kata toidukilega ja jäta kaheks
päevaks sooja (isegi kuni 27°) kohta hapnema.
Valmisjuuretis kohub üles ja vahutab, lõhn on tugev ja meeldivalt hapu. Kui
küpsetamist pole võimalik kohe ette võtta,
riputa valmijuuretise pinnale veidi rukkijahu ja pane karbiga jahedasse kohta.
Pudenda pärm suurde taignakaussi ja hõõru suhkru ja vähese veega vedelaks.
Lisa ülejäänud vesi, juuretis ja sool. Sega juurde u 2 l jahu, edasise
sõtkumise käigus lisa seda vähehaaval ja vaid niipalju,
kuni taigen hakkab kausi ja käe küljest lahti lööma. Riputa nüüd taigen jahuga
üle ning lase kinnikaetult soojas kohas 50–60 minutit hapneda ja kerkida.
Kummuta kerkimise käigus vedeldunud taigen jahuga üleriputatud lauale ning
sõtku vähehaaval juurde veel jahu, kuni taigen laua ja käte küljest lahti lööb.
Võta taignast umbes 3 dl järgmise küpsetuskorra jaoks ja pane karbiga külma,
kus see võib seista kuni 10 päeva. Vooli taignast kaks siledat pätsi,
tõsta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata kareda rätikuga ja lase soojas
kohas 30–40 minutit kerkida. Pintselda üle leige vee või piimaga.
Küpseta alumisel siinil 175° juures 50–60 minutit. Jahuta restil rätiku all.
See peaks olema hea ja kindel retsept.
Tervitades
Maire
Eesti naise köögitoimetaja
_______________________________________________________________________
LEIVAJUURETIS
Sega pett või keefir(ära kasuta Geefiluse jms tooteid) ja paar kääru rukkileiba (hästi sobib "Hiiumaa" leiba ja "Vabariigi" leib). Jätta segu käärima paariks päevaks rätiku alla sooja ruumi. Selliselt alustatud juuretisega võtab leivategu hoogu 4-5 korda. Lihtsam on alustada eelmisest leivateost ülejäänud peotäie leivataignaga ehk juuretisepojaga.
______________________________________________________________________
Juuretise põhjal valmistatud leib.
Antud kogusest saab suure 3kg kaaluva leiva. Väiksema , keeksivormi suuruse leiva jaoks, võtta antud kogusest 1/3.
1.Peotäis juuretist segada 1 liitri käesooja veega. Lisada rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.
2. Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada
6tl soola
2dl suhkrut
Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Seejärel võtta taignast peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima. Nüüd võib leivataignale lisada seemneid, rosinaid, pähkleid, liha, ürte jms. Taigen panna vormi (siluda, et õhku vahele ei jääks ning sisse vajutada 3 auku või teha rist) ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Kerkinud leib küpseta alljärgnevalt:
250 kraadi juures 20 minutit
220 kraadi juures 10-15 minutit
200 kraadi juures 10-15 minutit
180 kraadi juures lõpuni.
Antud kogusest saab suure 3kg kaaluva leiva. Väiksema , keeksivormi suuruse leiva jaoks, võtta antud kogusest 1/3.
1.Peotäis juuretist segada 1 liitri käesooja veega. Lisada rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.
2. Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada
6tl soola
2dl suhkrut
Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Seejärel võtta taignast peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima. Nüüd võib leivataignale lisada seemneid, rosinaid, pähkleid, liha, ürte jms. Taigen panna vormi (siluda, et õhku vahele ei jääks ning sisse vajutada 3 auku või teha rist) ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Kerkinud leib küpseta alljärgnevalt:
250 kraadi juures 20 minutit
220 kraadi juures 10-15 minutit
200 kraadi juures 10-15 minutit
180 kraadi juures lõpuni.
Iga küpsetamine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi.
Vajadusel pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar korda küpsetamise ajal koorikut. Valmis leib panna märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.
_______________________________________________________________________
Puuviljaleiva retsept:
Vaja läheb ühe leiva jaoks:
0,5 l keefirit või hapupiima
25 g pärmi
2-3 sl suhkrut (eks muidugi maitseasi, kes kui magusat või mittemagusat leiba eelistab)
0,5 tl soola
1 sl toiduõli
ca 0,5 dl linaseemneid
ca 1 dl röstitud päevalille- ja kõrvitsaseemneid (ma lihtsalt olen nad koos rösitnud, nii et kogus siis kahe peale kokku)
erinevaid kuivatatud puuvilju, nt rosinaid, ploome, aprikoose (ploomid ja aprikoosid olen lõiganud tükkideks), jõhvikaid vms - täpseid koguseid ei oskagi öelda, peoga üht, peoga teist, et oleks nii, et ei peaks noaotsaga teisi taga ajama nagu narr
6-7 dl jahu, nt Veski Mati mitmeviljajahu või täisteranisujahu või odrajahu või kõik segi (Kuivõrd jahu kogus sõltub natuke sellest, kui palju muid asju sisse panna, siis soovitan mitte päris kõike jahu korraga sisse valada, vaid 5-6 dl ära segada ja siis vaadata, kui palju juurde on vaja, et oleks korralik paks, aga siiski lusikaga segatav tainas)
Lisaks seemneid ka kaunistamiseks
Töökäik siis lihtne, pärm suhkruga vedelaks, keefir tuleks lasta käesoojaks, sellele siis hulka pärm suhkruga, sool, õli, seemned, puuviljad ja jahu. Katta rätiga kinni ja jätte umbes pooleks tunniks kerkima. Siis tainas võiga määritud suurde keeksivormi (ma arvan, et see on umbes liitrine või on 1,5, 25 cm pikk igal juhul), seemneid peale ja külma ahju. Ahi keerata 175 kraadile, küpseb umbes tunni, tikuga tuleks küpsust katsuda. Kelle ahjul on mingi pitsa- vms funktsioon, mis suurel võimsusel alt küpsetab, siis soovitan viimased 15 minutit keerata sellele funktsioonile, et põhi paremini küpseks.
_______________________________________________________________________
Liisa003 leiva retsept:
Ma tegin ka tavalise rukkileiva, aga esiteks jääb see mul heledat värvi, teiseks pole nii hea ka kui ma lootsin
Ma tegin sellise järgi:
Linnakodu hapendatud rukkileib 2 pätsi
Juuretis:
2,5 dl leiget vett
25 g pärmi
2,5 dl rukkijahu
48 tunni pärast:
25 g pärmi
7 dl käeleiget vett
3 sl õli
2,5 l ( u 1,3 kg) rukkijahu ja nisujahu segu
2 tl soola
2 tl suhkrut
Mõõda juuretiseained kaussi, sega hästi läbi, kata toidukilega ja jäta kaheks
päevaks sooja (isegi kuni 27°) kohta hapnema.
Valmisjuuretis kohub üles ja vahutab, lõhn on tugev ja meeldivalt hapu. Kui
küpsetamist pole võimalik kohe ette võtta,
riputa valmijuuretise pinnale veidi rukkijahu ja pane karbiga jahedasse kohta.
Pudenda pärm suurde taignakaussi ja hõõru suhkru ja vähese veega vedelaks.
Lisa ülejäänud vesi, juuretis ja sool. Sega juurde u 2 l jahu, edasise
sõtkumise käigus lisa seda vähehaaval ja vaid niipalju,
kuni taigen hakkab kausi ja käe küljest lahti lööma. Riputa nüüd taigen jahuga
üle ning lase kinnikaetult soojas kohas 50–60 minutit hapneda ja kerkida.
Kummuta kerkimise käigus vedeldunud taigen jahuga üleriputatud lauale ning
sõtku vähehaaval juurde veel jahu, kuni taigen laua ja käte küljest lahti lööb.
Võta taignast umbes 3 dl järgmise küpsetuskorra jaoks ja pane karbiga külma,
kus see võib seista kuni 10 päeva. Vooli taignast kaks siledat pätsi,
tõsta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata kareda rätikuga ja lase soojas
kohas 30–40 minutit kerkida. Pintselda üle leige vee või piimaga.
Küpseta alumisel siinil 175° juures 50–60 minutit. Jahuta restil rätiku all.
See peaks olema hea ja kindel retsept.
Tervitades
Maire
Eesti naise köögitoimetaja
_______________________________________________________________________
Viimati muutis seda HoneyMoon (Laup 09 Jan 2010, 12:54). Kokku muudetud 7 korda
Nippe
Mul vaja veel lisa n6uandeid ,mida te teete et leiva koorik kivik6va ei tuleks/oleks?
Soovitati ahjust v6ttes pealt marjaks teha ,aga mul see ei aidanud . Et akki siis hoopis v6iga 6rnalt yle?
Heleni blogis vist oli ka leivast juttu...
___________________________________________________________________
Tavalistel saiakestel/saiadel saan kooriku pehmemaks kattes nad kuumalt rätikuga (võib ka enne niisutada). Päris krõmpsud panen ööseks kilekotti lausa (ettevaatust "lõhnavate" kottidega).
___________________________________________________________________
Babyapple ütles:
Leivaküpsetamise koolitusel õpetati, et kohe kui leiva ahjust välja võtad, siis märja rätiku vahele nii, et kõik küljed oleksid korralikult märja rättikuga kokkupuutes. Ja hoida seda märga rättikut, kuni leivad kuumusest veel ptššš.. teevad! Hiljem siis kilekotti!
Minul toimis see soovitus kenasti ja leivakoorik kõvaks ei läinud!
__________________________________________________________________
Iirlane ütles ja babyapple vastas:
Kas see on siis umbes mingi kuni 10 min?
Umbes nii palju jah!
____________________________________________________________________
Soovitati ahjust v6ttes pealt marjaks teha ,aga mul see ei aidanud . Et akki siis hoopis v6iga 6rnalt yle?
Heleni blogis vist oli ka leivast juttu...
___________________________________________________________________
Tavalistel saiakestel/saiadel saan kooriku pehmemaks kattes nad kuumalt rätikuga (võib ka enne niisutada). Päris krõmpsud panen ööseks kilekotti lausa (ettevaatust "lõhnavate" kottidega).
___________________________________________________________________
Babyapple ütles:
Leivaküpsetamise koolitusel õpetati, et kohe kui leiva ahjust välja võtad, siis märja rätiku vahele nii, et kõik küljed oleksid korralikult märja rättikuga kokkupuutes. Ja hoida seda märga rättikut, kuni leivad kuumusest veel ptššš.. teevad! Hiljem siis kilekotti!
Minul toimis see soovitus kenasti ja leivakoorik kõvaks ei läinud!
__________________________________________________________________
Iirlane ütles ja babyapple vastas:
Kas see on siis umbes mingi kuni 10 min?
Umbes nii palju jah!
____________________________________________________________________
Viimati muutis seda Iirlane (Esm 22 Märts 2010, 12:42). Kokku muudetud 1 kord
Ja juttu jätkub kauemaks (loba)
Iirlane ütles:
kas niisama takka kiita ka v6ib?
Ma ka leivategija , varsti.
Momendil kasutan saksa poe valmisegu ,aga paris eesti leivateo tahan ka ara proovida.
Sest iirlased ei tea mis 6ige leib on. Nad s88vad saia.
***
Helen ütles:
Aga mulle meeldivad just hästi krõbeda koorikuga leivad, mis seest sulavalt pehmed. Mu blogis veel leibadest midagi muud peale Iiri soodaleiva pole. Sellega ei teinud pärast küpsetamist midagi, panin lihtsalt rätiku sisse. Mulle meeldis, et koor jäi niii krõbe, mmm! Heameelega oleks kogu kooriku ümbert ära söönud :01: .
Nüüd lähipäevadel proovin küpsetada babyapple`i retsepti järgi ja siis panen blogisse ka üles.
***
Honeymoon ütles:
Kas teil on olemas leivaküpsetusahjud või teete tavalistes koduahjudes? :hmmm: Pole kunagi teinud aga huvi on ammu olemas. Esialgu proovin siis ilma juuretiseta (pole veel sellesse teemasse süvenenud).
***
Babyapple ütles:
Muide selle elektrilise leivaküpsetusmasinaga juuretiseleiba teha ei saagi. Seal valmivad vaid maitsvad Baieri tüüpi valged leivad.
Asjatundja ütles, et juuretisega leiba saab küpsetada kõikides ahjudes, välja arvatud see spetsiaalne elektriline leivaküpsetaja ja mikrolaineahi. :hahaha:
***
Edasi laseme loba postitustena, Retseptid ja nipid korjan ikka Teie postidest siia üles esimestesse postitustesse- lihtsam leida
kas niisama takka kiita ka v6ib?
Ma ka leivategija , varsti.
Momendil kasutan saksa poe valmisegu ,aga paris eesti leivateo tahan ka ara proovida.
Sest iirlased ei tea mis 6ige leib on. Nad s88vad saia.
***
Helen ütles:
Aga mulle meeldivad just hästi krõbeda koorikuga leivad, mis seest sulavalt pehmed. Mu blogis veel leibadest midagi muud peale Iiri soodaleiva pole. Sellega ei teinud pärast küpsetamist midagi, panin lihtsalt rätiku sisse. Mulle meeldis, et koor jäi niii krõbe, mmm! Heameelega oleks kogu kooriku ümbert ära söönud :01: .
Nüüd lähipäevadel proovin küpsetada babyapple`i retsepti järgi ja siis panen blogisse ka üles.
***
Honeymoon ütles:
Kas teil on olemas leivaküpsetusahjud või teete tavalistes koduahjudes? :hmmm: Pole kunagi teinud aga huvi on ammu olemas. Esialgu proovin siis ilma juuretiseta (pole veel sellesse teemasse süvenenud).
***
Babyapple ütles:
Muide selle elektrilise leivaküpsetusmasinaga juuretiseleiba teha ei saagi. Seal valmivad vaid maitsvad Baieri tüüpi valged leivad.
Asjatundja ütles, et juuretisega leiba saab küpsetada kõikides ahjudes, välja arvatud see spetsiaalne elektriline leivaküpsetaja ja mikrolaineahi. :hahaha:
***
Edasi laseme loba postitustena, Retseptid ja nipid korjan ikka Teie postidest siia üles esimestesse postitustesse- lihtsam leida
Viimati muutis seda honeymoon (Püh 31 Mai 2009, 16:43). Kokku muudetud 6 korda
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
loba
Kas keegi soovib juuretist saada? Mul täna leivajuuretis hapnemas ja varsti läheb jagamiseks! Juuretisele ei pea kohe täna järgi tulema, see säilib ka minu külmikus kuni 3 nädalat! Sooviavaldusi ootan privasse!
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
loba
Minu viimase leivateoga valmisid juustuleivad. Panin leivataignasse küüslaugumaitselist suitsujuustu ja tulemus :smaili: :smaili: :smaili:
Järgmiseks tahaks valmistada puuviljaleiba. Honeymoonilt sain inspiratsiooni.
Teen juuretisega ja panen sisse kuivatatud puuvilju jms...
Järgmiseks tahaks valmistada puuviljaleiba. Honeymoonilt sain inspiratsiooni.
Teen juuretisega ja panen sisse kuivatatud puuvilju jms...
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Honeymoon pole kusjuures ise leiba teinudki veel See retsept on paljude soovitajate poolt kiidetud asi lihtsalt, panin siia jagada.
Re: Leivategu ja sellega seonduv
babyapple need leivad sealt pildi pealt, mis retsepti järgi sa tegid? Ma lihtsalt ei leia siit kuskilt.
Edit: Retsepti tõstsin leppe kohaselt ülespoole postitusse: retseptid.
Edit: Retsepti tõstsin leppe kohaselt ülespoole postitusse: retseptid.
liisa003- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 751
Age : 37
Asukoht : Saaremaa
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Pildil on juuretise baasil tehtud rukkileivad. Tumedad jäävad nad tänu rukkijahule+linnaseekstraktile!
Edit: Leivajuuetise retsepti liigutasin üles retseptide juurde.
Edit: Leivajuuetise retsepti liigutasin üles retseptide juurde.
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
PILT
See kord sõtkusin leivataignasse sisse röstitud pähkleid ja rosinaid.
Tulemus suurepärane.
Tulemus suurepärane.
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Minu viimase aja lemmik on päevalilleseemnetega leib. Juustu ja köömnetega on hea
Re: Leivategu ja sellega seonduv
babyapple - see leiva pilt on niiiiiiiiiiii isuäratav Tubli :smaili:
Pärlike- abiAdministraator
-
Postituste arv : 3307
Age : 39
Asukoht : Otepää
Registration date : 18/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Pärlike kirjutas:babyapple - see leiva pilt on niiiiiiiiiiii isuäratav Tubli :smaili:
täitsa minu mõtted :smaili: ... kolekahju et omal ahju pole :sad1:
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Ma sain ka täna juuretise. Esmaspäeval lähen siis rukkijahu jahile ja siis panen oma esimese leiva küpsema :01:
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Age : 39
Asukoht : Kodu:)
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Mannu:) kirjutas:Ma sain ka täna juuretise. Esmaspäeval lähen siis rukkijahu jahile ja siis panen oma esimese leiva küpsema :01:
:smaili: :smaili: :smaili:
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Ehh, minu esimesed leivad ei tulnud just kõige paremad välja.
Keskelt jäid nätskeks natuke rohkem kui mulle oleks meeldinud. Mees muidugi ei öelnud ühtegi halba sõna.
Järgmine kord tuleb taigen natuke paksem teha ja ilma pöördõhuta küpsetada.
Aga ma ei kujuta ette, kuidas ma siis need 3 vormi oma ahju ära paigutan :hmmm:
Keskelt jäid nätskeks natuke rohkem kui mulle oleks meeldinud. Mees muidugi ei öelnud ühtegi halba sõna.
Järgmine kord tuleb taigen natuke paksem teha ja ilma pöördõhuta küpsetada.
Aga ma ei kujuta ette, kuidas ma siis need 3 vormi oma ahju ära paigutan :hmmm:
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Age : 39
Asukoht : Kodu:)
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Mannu:) kirjutas:Ehh, minu esimesed leivad ei tulnud just kõige paremad välja.
Keskelt jäid nätskeks natuke rohkem kui mulle oleks meeldinud. Mees muidugi ei öelnud ühtegi halba sõna.
Järgmine kord tuleb taigen natuke paksem teha ja ilma pöördõhuta küpsetada.
Aga ma ei kujuta ette, kuidas ma siis need 3 vormi oma ahju ära paigutan :hmmm:
Ma panen ahju 2 vormi! Kolme pole proovinudki, sest 2kg leiba meie perele täitsa paras.
Tead, väga palju sõltub ahjust ja seda saadki ainult läbi kogemuste teada ja tunda (kuidas leib sinu ahjus küpseb).
Kuigi mul mõlemas kodus elektriahjud ja mõlemad 2007 aasta mudelid (pole vanad ja üsna analoogsed ahjud on) aga siin suvekodus küpseb leib ühte moodi ja linnakodus hoopis teist moodi (ajaliselt + linnas teen pöördõhuga siin ilma, sest kippus kiiresti kõrbema).
Igal juhul soovin sulle selles teos jõudu ja ootan sind siia kommenteerima, kuidas õnnestub!
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Eh, sa siis lausa nagu 2 korda oled pidanud leiba õppima küpsetama!
Ei ole hullu, vähemalt praegu on küll selline tunne, et asi katki ei jää.
Ei ole hullu, vähemalt praegu on küll selline tunne, et asi katki ei jää.
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Age : 39
Asukoht : Kodu:)
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Paningi eile uuesti taigna käärima (on vist see asi, mis esimesel päeval tehakse kääritamine?)
Just lisasin jahu ja värgensid ja tõstsin vormi kerkima. Pärast poole on jälle tuba leivalõhna täis ja saab soooja leiba süüa. Ma juba nii ootan.
Ega neil eelmistelgi leibadel häda polnud, kui olid ära jahtunud, siis olid päris normaalsed, soojana olid veidi nätsked. Maitse oli muidu väga hea.
Tegin seekord paksema taigna veidi ja lükkan pöördõhu välja. Eks siis näha ole, mis tulemus täna tuleb.
Just lisasin jahu ja värgensid ja tõstsin vormi kerkima. Pärast poole on jälle tuba leivalõhna täis ja saab soooja leiba süüa. Ma juba nii ootan.
Ega neil eelmistelgi leibadel häda polnud, kui olid ära jahtunud, siis olid päris normaalsed, soojana olid veidi nätsked. Maitse oli muidu väga hea.
Tegin seekord paksema taigna veidi ja lükkan pöördõhu välja. Eks siis näha ole, mis tulemus täna tuleb.
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Age : 39
Asukoht : Kodu:)
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Ootan põnevusega! Mida sa sisse panid?
Ma peaks ka juuretise käärima (ja jaa, see on õige sõna) panema. Tõin oma juuretisepojukese alles eile Suurupi suvekodust ära.
Ma peaks ka juuretise käärima (ja jaa, see on õige sõna) panema. Tõin oma juuretisepojukese alles eile Suurupi suvekodust ära.
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Mannu:) kirjutas:Tegin seekord paksema taigna veidi ja lükkan pöördõhu välja. Eks siis näha ole, mis tulemus täna tuleb.
...lükkan pöördõhu välja... Mis see veel tahendab?
Tahan ka varsket leival6hna....
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Iirlane, pöördõhk on ahjul olev režiim, mille abil peaks ahjus olema maksimaalselt ühtlane temperatuur (ei kõrveta ainult ülevalt või alt nagu tavarežiimi korral). Ühtlane temperatuur saavutatkse pöördõhu tõttu, mida tekitab ahjus olev ventikas/propeller. No umbes nii
babyapple- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2705
Asukoht : Tallinn ja Suurupi
Registration date : 16/02/2009
Re: Leivategu ja sellega seonduv
Jah, just, selle propelleri lükkasingi välja. Eelmine kord tuli "tänu" sellele liiga krõbe pealispind, samas kui seest oleks natuke veel tahtnud küpseda.
Värgensite all pidasin ma silmas soola, (demerara)suhkrut ja päevalilleseemneid. Ma enne muude seemuskitega ei katseta kui leivategu selge .
Mul see retsept oli vist eelmine kord natuke kiivakas ja see juuretis sai natike lahja (jube vedel oli see asjandus), seetõttu ei kerkinud nad täna väga uljasti. Aga vähemasti ilma selle pöördõhuta ja paksema taignaga tulid väga pro-d leivad. 2tk tegin, üks on juba otsas. Loodame, et järgmine kord tegutseb juuretis korralikumalt.
Tahtsingi küsida sinult, babyapple, et mitmeks ajaks sul nendest kahest leivast jätkub ja kui tihti sa leiba teed. kas teie pere sööb poe leiba ka või suudad kõik ise küpsetada? Aa ja siis veel seda ka, et mis suhkrut sa kasutad, kas ka demerara või miskit muud? Ja mis jahu sa kasutad?
Värgensite all pidasin ma silmas soola, (demerara)suhkrut ja päevalilleseemneid. Ma enne muude seemuskitega ei katseta kui leivategu selge .
Mul see retsept oli vist eelmine kord natuke kiivakas ja see juuretis sai natike lahja (jube vedel oli see asjandus), seetõttu ei kerkinud nad täna väga uljasti. Aga vähemasti ilma selle pöördõhuta ja paksema taignaga tulid väga pro-d leivad. 2tk tegin, üks on juba otsas. Loodame, et järgmine kord tegutseb juuretis korralikumalt.
Tahtsingi küsida sinult, babyapple, et mitmeks ajaks sul nendest kahest leivast jätkub ja kui tihti sa leiba teed. kas teie pere sööb poe leiba ka või suudad kõik ise küpsetada? Aa ja siis veel seda ka, et mis suhkrut sa kasutad, kas ka demerara või miskit muud? Ja mis jahu sa kasutad?
Mannu:)- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 581
Age : 39
Asukoht : Kodu:)
Registration date : 16/02/2009
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Sushi ja sellega seonduv
» Lapsehooldus puhkus ja sellega seonduv
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Imehea Napoleoni kook
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Lapsehooldus puhkus ja sellega seonduv
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Imehea Napoleoni kook
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 6
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Kolm 15 Juun 2016, 08:45 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.138
Esm 15 Juun 2015, 12:41 by Mustlasplika
» Sassy vesi
Kolm 27 Mai 2015, 13:48 by Mustlasplika
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.137
Reede 24 Apr 2015, 10:14 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.136
Reede 17 Apr 2015, 23:30 by Triibuliine
» Suvikõrvitsa tagliatelle
Reede 17 Apr 2015, 18:54 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.135
Esm 13 Apr 2015, 21:39 by Triibuliine
» Hommiku pirukas .
Püh 12 Apr 2015, 09:18 by accra
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.134
Reede 03 Apr 2015, 14:04 by Triibuliine
» Mis raamatut te hetkel loete?
Kolm 01 Apr 2015, 20:59 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.133
Teis 31 Märts 2015, 21:39 by Triibuliine
» Mis värvi on Teie laste silmad?
Püh 29 Märts 2015, 22:46 by Mustlasplika
» Kas sulle meeldib saunas käia?
Püh 29 Märts 2015, 22:44 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.132
Reede 27 Märts 2015, 08:44 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.131
Teis 24 Märts 2015, 20:06 by Triibuliine