Kakskeelse pere rôômud ja mured
+10
sussidegahobune
Señora Maro
liisbett
Mõrumantsik
pariisitar
armsake
Soulshaker
Iirlane
VäikeTama
Cat
14 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2
Kakskeelse pere rôômud ja mured
Palju meil siin neid peresid on, kus suheldakse mitmes keeles? Kuidas làheb?
Meil on kakskeelne pere - eesti keel ei ole just vàga palju esindatud, kuna vanem poeg ei tahtnud ega taha selles keeles rààkida ( kùll ma ùkskord temast ikka jagu saan) ja suhtlen ainult nooremaga eesti keeles. Muidu kodune keel prantsuse keel.
Vanem laps hakkas suht hilja rààkima, noorem kordab juba praegu aastasena kôiki sônu jàrgi!
Eesti keel hakkab tahaplaanile jààma, kuna seda ju ei kuule mitte kuskilt.
Meil on kakskeelne pere - eesti keel ei ole just vàga palju esindatud, kuna vanem poeg ei tahtnud ega taha selles keeles rààkida ( kùll ma ùkskord temast ikka jagu saan) ja suhtlen ainult nooremaga eesti keeles. Muidu kodune keel prantsuse keel.
Vanem laps hakkas suht hilja rààkima, noorem kordab juba praegu aastasena kôiki sônu jàrgi!
Eesti keel hakkab tahaplaanile jààma, kuna seda ju ei kuule mitte kuskilt.
Re: Kakskeelse pere rôômud ja mured
Mul kodus küll vaid eesti keel, kuid teiselpool välisust on vaid norra keel, k.a. lasteaias. Kodus käian eestikeelset raadiot, autos eestikeelseid lastelaule, ning ka eestikeelsed Teletupsud on meil :01:
Väljaspool kodu räägin ise ka lapsega tihti norra keeles, teiste juuresolekul.
Mina end murda ei lase
Kas sa Cat äkki ei saaks nooremale eestikeelsete multade ja sellisega meie keele vastu armastust tekitada? Kahju ju, kui nad mölemad sellele kaugeks jäävad... Kuidas su suurem poiss sugulastega Eestis suhtleb? :hmmm:
Lugesin mingi aeg kuskilt Kanada Eestlaste kogemusi: Nende lapsed lasteaiaeas keeldusid eesti keeles suhtlemast- söbrad rääkisid ju köik inglise keeles!, kuid kui nad hakkasid nii varapubekaikka jöudma, oli neil trendy näidata, et nad oskavad midagi erilist- sel puhul siis vöörkeelt, mida teised söbrad ei osanud! Ja rääkisid järsku meeleldi eesti keeles. Edaspidi jäi see vajaduse korral olemasolevaks oskuseks.
See kölab loogiline ja peaks igas ühiskonnas töötama.
Mu Austraalia söbranna, kes tegelikult on taanlaste laps (jah, mölemad!), kuid sündis Austraalias ja on seal kogu elu elanud, ning on nüüd megapahane, et talle kunagi taani keelt ei öpetatud- nüüd näeb hirmsa vaeva, et vanavanematega Taanis suhelda, nood inglise keelt ei oska..
Väljaspool kodu räägin ise ka lapsega tihti norra keeles, teiste juuresolekul.
Mina end murda ei lase
Kas sa Cat äkki ei saaks nooremale eestikeelsete multade ja sellisega meie keele vastu armastust tekitada? Kahju ju, kui nad mölemad sellele kaugeks jäävad... Kuidas su suurem poiss sugulastega Eestis suhtleb? :hmmm:
Lugesin mingi aeg kuskilt Kanada Eestlaste kogemusi: Nende lapsed lasteaiaeas keeldusid eesti keeles suhtlemast- söbrad rääkisid ju köik inglise keeles!, kuid kui nad hakkasid nii varapubekaikka jöudma, oli neil trendy näidata, et nad oskavad midagi erilist- sel puhul siis vöörkeelt, mida teised söbrad ei osanud! Ja rääkisid järsku meeleldi eesti keeles. Edaspidi jäi see vajaduse korral olemasolevaks oskuseks.
See kölab loogiline ja peaks igas ühiskonnas töötama.
Mu Austraalia söbranna, kes tegelikult on taanlaste laps (jah, mölemad!), kuid sündis Austraalias ja on seal kogu elu elanud, ning on nüüd megapahane, et talle kunagi taani keelt ei öpetatud- nüüd näeb hirmsa vaeva, et vanavanematega Taanis suhelda, nood inglise keelt ei oska..
No vot, see minupoolsete sugulastega suhtlemine ongi nùùd probleemiks. Aga paistab, et meil on ka muutusi juba, sest viimane kord peale minu ema telefonikônet avaldas poiss ise soovi eesti keelt ôppida. Eks me siis ôpime. Tal on nii tore hààldus ja pôrisev R!
Teine asi - hetkel koolis ôpivad nad lugema. Tàhestik selge aga nùùd siis ôpime veerima. Ma omaette murran pead, et kuidas need lapsed siin kùll lugema ôpivad, kuna hààldus erineb kirjapildist, mul endalgi raske selgeks lapsele teha, et kirjas on kùll nii aga kokku loeme teisiti!
Teine asi - hetkel koolis ôpivad nad lugema. Tàhestik selge aga nùùd siis ôpime veerima. Ma omaette murran pead, et kuidas need lapsed siin kùll lugema ôpivad, kuna hààldus erineb kirjapildist, mul endalgi raske selgeks lapsele teha, et kirjas on kùll nii aga kokku loeme teisiti!
Cat ,sa raagi vanema poisiga ka jarjekindlalt eesti keelt. ja alles siis kui ta t6esti aru ei saaa v6id parandada pr.keeles.
Meil kodukeel on eesti ,aga m6ned s6nad kasutan ise ka ainult ingl.k.
Lugema on tydruk taiesti normaaalselt 6ppinud koolis ja kodus harjutame pidevalt ja parandan haaldust.
M6nda s6na ei oska isegi haaldada,eks 6pib koolis siis.
Eesti keele lugemist oleme ka hakanud harjutama ,sest tahan et laps oleks v6imeline eestis taiesti korralikult raakima ja lugema.
Kuuaega eestis tegi taielikku imet,l6puks ei olnud Irisel enam yhtegi ingl.k s6na kasutusel ja haaldus paranes ka margatavalt.
Sa cat akki peaksid ka selliseid pikemaid eestis viibimisi ette v6tma?
Mul s6brannad siin saatsid oma tydrukud lausa suveks eestisse laagrisse (9 aastaselt) keelt harjutama.
Meil kodukeel on eesti ,aga m6ned s6nad kasutan ise ka ainult ingl.k.
Lugema on tydruk taiesti normaaalselt 6ppinud koolis ja kodus harjutame pidevalt ja parandan haaldust.
M6nda s6na ei oska isegi haaldada,eks 6pib koolis siis.
Eesti keele lugemist oleme ka hakanud harjutama ,sest tahan et laps oleks v6imeline eestis taiesti korralikult raakima ja lugema.
Kuuaega eestis tegi taielikku imet,l6puks ei olnud Irisel enam yhtegi ingl.k s6na kasutusel ja haaldus paranes ka margatavalt.
Sa cat akki peaksid ka selliseid pikemaid eestis viibimisi ette v6tma?
Mul s6brannad siin saatsid oma tydrukud lausa suveks eestisse laagrisse (9 aastaselt) keelt harjutama.
Mul pole nagu asja eestisse, kodu on siin ju! Ja tuttavad-sugulased kàivad siin kùlas
Meil on ju selle eesti keeles rààkimisega see lugu ka, et kui mees kodus, siis paratamatult, et kôik aru saaksid, rààgin prantsuse keeles. Isegi pisema lapsega ! Et kuidagi harjumuse asi juba aga eks ma katsun end kàsile vôtta juba tôesti sellepàrast, et sugulastega laps kôneldud saaks, muidu tôesti - pole ju inglise keel ka, et kogu maailm rààgib sama keelt ja saab sinust aru.
Iirlane - nii et lugema ôppimine làks teil lihtsalt siis jah? Sest ma katsun teda ôpetada veerima aga minumeelest on see ikka ehtne teadus: kirjutame niimoodi aga hààldame teistmoodi. Ja kas ôpetasid siis samal ajal kohe eesti keeles ka lugema? Kas keeruliseks ei làinud, et see ju nii erinev.
Meil on ju selle eesti keeles rààkimisega see lugu ka, et kui mees kodus, siis paratamatult, et kôik aru saaksid, rààgin prantsuse keeles. Isegi pisema lapsega ! Et kuidagi harjumuse asi juba aga eks ma katsun end kàsile vôtta juba tôesti sellepàrast, et sugulastega laps kôneldud saaks, muidu tôesti - pole ju inglise keel ka, et kogu maailm rààgib sama keelt ja saab sinust aru.
Iirlane - nii et lugema ôppimine làks teil lihtsalt siis jah? Sest ma katsun teda ôpetada veerima aga minumeelest on see ikka ehtne teadus: kirjutame niimoodi aga hààldame teistmoodi. Ja kas ôpetasid siis samal ajal kohe eesti keeles ka lugema? Kas keeruliseks ei làinud, et see ju nii erinev.
eesti keelt hakkasime alles hiljuti lugama harjutama ,just et segadust mitte liiga suureks ajada.
Mina olen pärit 2 keelsest perest ja see on mulle elus tohutult kasuks tulnud.
3 aastaselt hakkasin ka inglise keelt õppima, 7 aastaselt Soome keelt, 13-14 aastaselt saksa keelt.
Usun, et see et ma hästi keeli jagan on suuresti tänu kodusele "koolile"
Lapsele üritan vene keelt õpetada ja kindlasti inglise keelt juba enne kooli.
3 aastaselt hakkasin ka inglise keelt õppima, 7 aastaselt Soome keelt, 13-14 aastaselt saksa keelt.
Soulshaker- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2577
Registration date : 16/02/2009
Meie peaks lapsega hakkama ka rohkem vene keeles rääkima, sest mehe isa oskab ainult vene keelt ja minu arvates oleks tore kui selle keele ka suhu saaks varakult. Mees kasvas ka ju üles nii, et isa rääkis vene ja ema eesti keeles. Räägib ideaalselt mõlemit keelt ja mingeid aktsente pole
armsake- Omaklubi kristall
-
Postituste arv : 3632
Soulshaker kirjutas:Mina olen pärit 2 keelsest perest ja see on mulle elus tohutult kasuks tulnud.
Mul on umbes sama lugu
Syndisin eesti ja vene keelt r22kivasse perre, 4 aastaselt hakkasin saksa keelt 8ppima, 6 aastaselt inglise keelt ja nyyd siis paar aastat tagasi prantsuse keelt. K8igis nendes keeltes suhtlen vabalt ja nyydseks ka loen prantsuse keeles:) Ma ei suuda oma ema ja vanavanemaid 2ra t2nada selle eest, et nad muga m8lemas keeles r22kisid, sest hiljem on ylej22nud 3 keelt suhteliselt kergelt tulnud.
pariisitar- Omaklubi kristall
-
Postituste arv : 2146
Meil on kodune keel eesti keel ja kõik infoallikad on soomekeelsed (televisioon, raamatud, ajalehed, ajakirjad, raadio, rääkivad mänguasjad jne). Ma ise arvan, et kui tuleb suurem multikate ja lastesaadete vaatamise aeg, siis saab see keel ka tasapisi suhu. Ja järgmine etapp on juba lasteaed. Ma siin mõne tuttava käest olen uurinud ja lapsed õpivad näiteks lasteaias paari nädalaga ära juba päris palju ja suudavad võõras keeles suhelda. Ja nii siis jääbki, et koduseintevahel on eesti keel ja igal pool mujal on soome keel.
Mõrumantsik- Omaklubi hõbe
- Postituste arv : 747
mina kasvasin 2 keele peal üles ja ma küll ei ütleks et see oli lust ja lille pidu eks ma lasen maal olles oma emal poisiga vene keeles suhelda,et ta v2hemalt aru saaks, mitte ei oleks t2itsa tumba jumba suuremana. Kuid et kodus 2s keeles r22kida ,ma küll poisile ei tahaks.
Külaline- Külaline
Karizma kirjutas:mina kasvasin 2 keele peal üles ja ma küll ei ütleks et see oli lust ja lille pidu eks ma lasen maal olles oma emal poisiga vene keeles suhelda,et ta v2hemalt aru saaks, mitte ei oleks t2itsa tumba jumba suuremana. Kuid et kodus 2s keeles r22kida ,ma küll poisile ei tahaks.
Ma ei suuda kuidagi v2lja m8elda yhtegi halba kylge sellel, et laps r22giks algusest saati kahte keelt.
Karizma, palun valgusta mind!
-
Karizma - vahest lihtsalt ei saa muidu. Kui on segapere siis psùhholoogid soovitavad, et môlemad vanemad rààgiksid lapsega omas emakeeles. Lapsed tavaliselt ôpivad ruttu. Minu teine laps juba kordab môlemas keeles, samal ajal kui vanem laps alles kahe aastaselt ùtles ainult kümmekond sôna.
kusjuures mu poiss kordab inglise keelseid s6nu paremini järgi kui eesti keelseid.
Mul peres suhtlevad kõik läbi segi 2s keeles ( eesti ja vene ) põhiliselt mudiugi eesti. Tahax et ka minu poja oskax 2 keelt kuna siis tal endale elus lihtsam läbi lyya ja muidugi tahan et ta õpix ka teisi keeli.
liisbett- Omaklubi kuld
- Postituste arv : 1418
Registration date : 21/07/2009
Meil ka mitmekeelne pere. Isa leedukas,mina eestlane. Kodune keel mehega on inglise..minu vanematega suhtleb vene keeles. Poja siis 1,7a ja ei r22gi eriti veel. M6ned yksikud s6nad ytleb-need ka eesti keeles. Isa ei viitsi eriti leedukeeles suhelda..seega r22gib rohkem inglise k. Poeg saab ingrlise keeles v2hekene ikka aru kuid r22kida ei oska. Eks see raske saab olema,kuna laps kuuleb nii palju erinevaid keeli ning sellep2rast j22bki see r22kimine hilja peale
Señora Maro- Postituste arv : 10
Registration date : 18/10/2009
Senora Maro, 2ra muretse, mul ka sama pudru ja kapsad
-
Vot see on jàlle jah nii, et mônel rààgib kolme-aastane laps kolme keelt soravalt ja teisel ei saa kaks-keelseski peres rààkima... Ma tean kùll seda muret, mul endal vanem poeg hakkas ka ikka hilja rààkima. Mina lôpuks andsingi alla ja hakkasin prantsuse keeles temega rààkima, nagunii kuulis ta enamuse ajast prantsuse keelt - telekast, kùlas kàies, mànguvàljakul ja isegi siis, kui kolmekesi koos olime, tahtsin, et mees saaks ka aru mis me rààgime. Ja nii ta làks, nùùd olen muidugi eesti keele ôpetamisega hàdas. Ehk tuleb see ka, sest teise lapsega rààgin palju eesti keelt ja vanem kuuleb kôrvalt.
Tere,
Mina kasvasin yles vene-ja eesti keele peal.Tänu sellele suuresti on mul kerge võõrkeeli omandada. Poja rääkis rootsis elades 4s keeles ilma sogamiseta ja sassi ajamiseta. Nyyd piirdume siis 3keelega.(4keelt olid siis: eesti, rootsi, leedu ja vene keeled, millest on välja jäänud leedu keel).
Vastupidi, ajule on se mega hea treening ja tulevikus on lapsel palju kergem. Praegusel ajal ei jookse ykski keele oskus mööda kylge maha.
Mina kasvasin yles vene-ja eesti keele peal.Tänu sellele suuresti on mul kerge võõrkeeli omandada. Poja rääkis rootsis elades 4s keeles ilma sogamiseta ja sassi ajamiseta. Nyyd piirdume siis 3keelega.(4keelt olid siis: eesti, rootsi, leedu ja vene keeled, millest on välja jäänud leedu keel).
Vastupidi, ajule on se mega hea treening ja tulevikus on lapsel palju kergem. Praegusel ajal ei jookse ykski keele oskus mööda kylge maha.
sussidegahobune- Omaklubi pronks
- Postituste arv : 441
Registration date : 22/09/2009
Meil ka nii et kodus eesti keel ja igal pool mujal telekas, tööl, külas väljas poes jne on inglise keel. Poja ei räägi midagi. Paar sõna eesti keeles siiski ja paar sõna inglise keeles aga need sellised lihtsamad. Emme, anna, issi, bye, hi, there, here.
Ma usun et inglise keelega on vist lihtsam kui teiste keeltega. See nii üldkasutatav igal pool. Nüüd aprilli lõpus kolime ära ja arvatavasti poja ikkagi ei mäleta inglise keelest midagi kui suuremaks kasvab. Ei usu et eestis olles ka inglise keelt räägime. Ehk ta õpib seda telekast juurde ainult või on lihtsam arusaamine sest mu meelest saab ta mõlemas keeles aru.
Ma usun et inglise keelega on vist lihtsam kui teiste keeltega. See nii üldkasutatav igal pool. Nüüd aprilli lõpus kolime ära ja arvatavasti poja ikkagi ei mäleta inglise keelest midagi kui suuremaks kasvab. Ei usu et eestis olles ka inglise keelt räägime. Ehk ta õpib seda telekast juurde ainult või on lihtsam arusaamine sest mu meelest saab ta mõlemas keeles aru.
mitsunitsu- Postituste arv : 253
tütrel 2 keelt suus. Eesti ja Inglisekeel. Vahest räägib Eestikeeles nii, et mõned inglise keelsed sõnad tulevad lausesse sisse.
Poeg aga ei ütle ültse mitte midagi. 1a.4k. ,,emme,, ,,kukkus,, ,,ei,,
diana125- Postituste arv : 5
Registration date : 05/05/2010
Alex kordab inglise keelseid s6nu paremini järgi kui eesti keelseid.
Eriti meeldib talle : one, two, three-GO!
Eriti meeldib talle : one, two, three-GO!
Iirlane - meil on tàpselt sama asi , kordab paremini prantsuse keelseid sônu jàrgi, mis on ka normaalne, sest kôik peale minu rààgivad ju seda keelt ja mina ise ka mehe ja vanema pojaga ja vahest vàiksemaga ka. Keeruline lugu. Ja samuti nagu su Alexil on meil juba pool aastat vàhemalt kombeks hùùda: un, deux, trois - partez! (mis teeb sama vàlja, kui teie one, two ....)
Ma trügin teemasse.
Meil on eestikeelne pere Eestis, aga mul on sugulasi ja sõbrannasid välismaal kelle lugusid ma tean rääkida. Nt sõbrannad Rootsis ja USAs otsustasid (osati ka mehe tungival nõudmisel), et ei hakka asja keeruliseks ajama ja räägivad lastega seda keelt mida isa ka mõistab ja mis ümbritsev ühiskond kasutab. Moment on lapsed mõlemal 3 a. (teised väiksemad) ja suur mure majas. Lapsed ei saa oma Eesti sugulastega (vanaemad, vanaisad, tädid, onud) suheldud. Keegi ei mõista neid ja nemad teisi ka mitte. Nüüd mõlemad sõbrannad tunnistavad, et tegid vea ja oleksid siiski pidanud kohe kahte keelt hakkama rääkima. Praegu oleks neil juba 2 keelt suus ja see on ju suur suur väärtus.
Samas vana koolivend USAs hakkas oma poegadega eesti keelt rääkima ja naine räägib inglise keelt. Lapsed on 4 ja 3 ja räägivad mõlemat keelt. Naine õppib eesti keelt. Minu onu elab Soomes (ok ok keel on sarnane aga mitte sama) ja kõik tema 4 last räägivad mõlemat keelt. Käivad seal koolis/lasteaias ja kusjuures on oma klassi priimused. Mõlemas peres oli nii, et lapsed hakkasid tavapärasest hiljem rääkima, aga kui hakkasid, siis mõlemat keelt.
Ühesõnaga eks igaüks teeb oma valiku ja vb mõned eestlased kes välismaaale on ära kolinud ei plaanigi enam kodumaaga väga sitet pidada, aga keeled on ikka suur suur väärtus. Mina nt teadlikult näitan oma lastele Soome TVst multikaid. Ise õppisin kunagi nii selle keele selgeks. Loodame, et ka neile haakub.
Meil on eestikeelne pere Eestis, aga mul on sugulasi ja sõbrannasid välismaal kelle lugusid ma tean rääkida. Nt sõbrannad Rootsis ja USAs otsustasid (osati ka mehe tungival nõudmisel), et ei hakka asja keeruliseks ajama ja räägivad lastega seda keelt mida isa ka mõistab ja mis ümbritsev ühiskond kasutab. Moment on lapsed mõlemal 3 a. (teised väiksemad) ja suur mure majas. Lapsed ei saa oma Eesti sugulastega (vanaemad, vanaisad, tädid, onud) suheldud. Keegi ei mõista neid ja nemad teisi ka mitte. Nüüd mõlemad sõbrannad tunnistavad, et tegid vea ja oleksid siiski pidanud kohe kahte keelt hakkama rääkima. Praegu oleks neil juba 2 keelt suus ja see on ju suur suur väärtus.
Samas vana koolivend USAs hakkas oma poegadega eesti keelt rääkima ja naine räägib inglise keelt. Lapsed on 4 ja 3 ja räägivad mõlemat keelt. Naine õppib eesti keelt. Minu onu elab Soomes (ok ok keel on sarnane aga mitte sama) ja kõik tema 4 last räägivad mõlemat keelt. Käivad seal koolis/lasteaias ja kusjuures on oma klassi priimused. Mõlemas peres oli nii, et lapsed hakkasid tavapärasest hiljem rääkima, aga kui hakkasid, siis mõlemat keelt.
Ühesõnaga eks igaüks teeb oma valiku ja vb mõned eestlased kes välismaaale on ära kolinud ei plaanigi enam kodumaaga väga sitet pidada, aga keeled on ikka suur suur väärtus. Mina nt teadlikult näitan oma lastele Soome TVst multikaid. Ise õppisin kunagi nii selle keele selgeks. Loodame, et ka neile haakub.
No vot, nagu sa imeline ùtlesid - lapsed hakkasid hiljem rààkima, oli mul sama asi vanema lapsega. Ta ùtles kùll palju sônu juba pooleteise aastaselt aga eks ma ootasin, et ta rààgiks paremini ja làksin sujuvalt prantsuse keelele ùle. Tulemus - eesti sugulastega rààkida ei saa, oleks tegu inglise keelega veel, oleks lihtsam, seda oskab enamus eestlasigi ju. Nùùd vàiksemaga rààgin eesti keeles ja vanem laps ôpib kôrvalt, kutsub ise ka vennat tànaval: Tule, tule! Tal on vahva aktsent juures ainult, eriti kui ùtleb : "Terrrrrrrrrrrrrrrrrrre!" pôristades prantsuse R-i! Ja ta tunneb ise huvi nùùd, ta kùsib ise tànaval, et kuidas see ja teine asi eesti keeles on. Aga kuna ta vaatab mul sageli saksa kanali pealt multikaid ja màngib arvutis inglise keelseid mànge, siis need kaks keelt on ka kuidagi juurde lisandunud, vàhemalt môned lihtsamad sônad.
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2
Similar topics
» Triibupüüdmine, sellega koosnevad mured, rõõmud ja muu loba
» Millised on emmede mured?
» Fotoralli uus teema "Suvised rõõmud" 2.07-9.07
» Omaklubi kuu pere valimised!
» Millised on emmede mured?
» Fotoralli uus teema "Suvised rõõmud" 2.07-9.07
» Omaklubi kuu pere valimised!
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2