Kirsi-ricotta ampsud
2 posters
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk :: Magusad toidud
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Kirsi-ricotta ampsud
3 tk Muna
250 g Ricotta
50 g Suhkur
1 tk Riivitud sidrunikoor
8 tk Kirsid
Klopi toasoojad munad suhkruga lahti, lisa ricotta ja sidrunikoor. Pane paberist vormiga muffinipesadesse, torka keskele üks kirss ja küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
250 g Ricotta
50 g Suhkur
1 tk Riivitud sidrunikoor
8 tk Kirsid
Klopi toasoojad munad suhkruga lahti, lisa ricotta ja sidrunikoor. Pane paberist vormiga muffinipesadesse, torka keskele üks kirss ja küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
Külaline- Külaline
Re: Kirsi-ricotta ampsud
ma ise ka täpselt ei teadnud, aga net oli suureks abiks otsingul.Iirlane kirjutas:mis on ricotta?
Itaaliast pärinev, kodujuustuga sarnanev toode, mida valmistatakse ja kasutatakse laialdaselt kogu läänemaailmas.
Täpsust taga ajades polegi Itaalia ricotta üldse juust ega isegi mitte kodujuust, vaid viimasega sarnanev mass, mis valmib juustuvalmistamise kõrvalproduktist ehk vadakust. Termini ricotta võib eesti keelde tõlkida kui uuesti kuumutatud, mis väljendab ricotta saamise protsessi küllaltki täpselt.
Ricotta ja kodujuustu erinevused. Juustuvalmistamise esimeses etapis eraldatakse piimast või rõõsast koorest valkude kalgendumise tagajärjel vadak. Kalgendunud juustumassi kasutab juustumeister kodujuustu või näiteks mozzarella tegemiseks, vadakust aga sünnib ricotta. Viimane on kodujuustust mõnevõrra kuivem, pehmema teraga ja kergelt magusa maitsega. Kuna ricottale lisatakse hiljem piimarasvu, võib tema rasvasisaldus olla küllaltki kõrge. Samas on aga ricotta kaltsiumisisaldus kuni 5 korda suurem kui kodujuustul sel lihtsal põhjusel, et juustumassi väljakalgendumisel jääb suurem osa kaltsiumist vadakusse.
Asendamine. Põhimõtteliselt saab retseptides ricottat asendada kodujuustuga, eriti soolaste roogade puhul. Magusroogadesse tuleb valida kodujuust, mis poleks soolane ega mingil muul viisil maitsestatud. Enamasti sobib asendamiseks ka mõni kuivem kohupiim, kuid siin võib mõnikord hakata häirima rõhutatult hapu maitse. Kõige riskantsem on asendada ricottat küpsetamist vajavates juustukookides, kus ainete vahekord ja nende omadused, sh ka rasvasus on väga täpselt välja rihitud. Kui teil ricottat käepärast pole, oleks ehk targem otsida juustukoogiks mõni teine retsept.
Itaaliast väljaspool tehakse ricottat sageli pigem vadaku ja täispiima või lõssi segust kui ainult vadakust. Meil valmistab igati head ricottat Itaalia traditsiooni järgi üks Läänemaal asuv piimaühistu. Selle toote ainsaks puuduseks on raske kättesaadavus, mis omakorda johtub väikesest tootmisvõimsusest.
Säilitamine. Nii nagu kõik piimatooted, säilib ricotta suhteliselt lühikest aega ning vajab jahedat hoiuruumi. Meile Itaaliast toodav ricotta võib sisaldada säilivust pikendavaid lisaaineid.
Kasutamine. Ricottat kasutatakse nii soolastes kui magusates, nii külmades kui kuumtöötlemist vajavates roogades.
kiisumari- Omaklubi kristall
- Postituste arv : 2061
Age : 45
Asukoht : tallinn
Registration date : 16/02/2009
Re: Kirsi-ricotta ampsud
mul oli algul suur küsim2rk see ricotta, nii kui koostis osi vaatasin-tegin samalajal googles otsingu :01:
Külaline- Külaline
Re: Kirsi-ricotta ampsud
Vau kiisumari ,miline p6hjalik vastus! :smaili:
Ma polnud muide varem ricottast kuulnudki. :10:
Ma polnud muide varem ricottast kuulnudki. :10:
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk :: Magusad toidud
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
|
|
Kolm 15 Juun 2016, 08:45 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.138
Esm 15 Juun 2015, 12:41 by Mustlasplika
» Sassy vesi
Kolm 27 Mai 2015, 13:48 by Mustlasplika
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.137
Reede 24 Apr 2015, 10:14 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.136
Reede 17 Apr 2015, 23:30 by Triibuliine
» Suvikõrvitsa tagliatelle
Reede 17 Apr 2015, 18:54 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.135
Esm 13 Apr 2015, 21:39 by Triibuliine
» Hommiku pirukas .
Püh 12 Apr 2015, 09:18 by accra
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.134
Reede 03 Apr 2015, 14:04 by Triibuliine
» Mis raamatut te hetkel loete?
Kolm 01 Apr 2015, 20:59 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.133
Teis 31 Märts 2015, 21:39 by Triibuliine
» Mis värvi on Teie laste silmad?
Püh 29 Märts 2015, 22:46 by Mustlasplika
» Kas sulle meeldib saunas käia?
Püh 29 Märts 2015, 22:44 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.132
Reede 27 Märts 2015, 08:44 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.131
Teis 24 Märts 2015, 20:06 by Triibuliine