O.M.A. klubi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kirsi-ricotta ampsud

2 posters

Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  Külaline Teis 01 Sept 2009, 20:26

3 tk Muna
250 g Ricotta
50 g Suhkur
1 tk Riivitud sidrunikoor
8 tk Kirsid


Klopi toasoojad munad suhkruga lahti, lisa ricotta ja sidrunikoor. Pane paberist vormiga muffinipesadesse, torka keskele üks kirss ja küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
Anonymous
Külaline
Külaline


Tagasi üles Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Re: Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  Iirlane Kolm 02 Sept 2009, 00:55

mis on ricotta?
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)
Postituste arv : 4902
Asukoht : Lõuna Iirimaa
Registration date : 16/02/2009

http://lillysmuul.blogspot.com/

Tagasi üles Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Re: Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  kiisumari Kolm 02 Sept 2009, 08:01

Iirlane kirjutas:mis on ricotta?
ma ise ka täpselt ei teadnud, aga net oli suureks abiks otsingul.

Itaaliast pärinev, kodujuustuga sarnanev toode, mida valmistatakse ja kasutatakse laialdaselt kogu läänemaailmas.

Täpsust taga ajades polegi Itaalia ricotta üldse juust ega isegi mitte kodujuust, vaid viimasega sarnanev mass, mis valmib juustuvalmistamise kõrvalproduktist ehk vadakust. Termini ricotta võib eesti keelde tõlkida kui uuesti kuumutatud, mis väljendab ricotta saamise protsessi küllaltki täpselt.

Ricotta ja kodujuustu erinevused. Juustuvalmistamise esimeses etapis eraldatakse piimast või rõõsast koorest valkude kalgendumise tagajärjel vadak. Kalgendunud juustumassi kasutab juustumeister kodujuustu või näiteks mozzarella tegemiseks, vadakust aga sünnib ricotta. Viimane on kodujuustust mõnevõrra kuivem, pehmema teraga ja kergelt magusa maitsega. Kuna ricottale lisatakse hiljem piimarasvu, võib tema rasvasisaldus olla küllaltki kõrge. Samas on aga ricotta kaltsiumisisaldus kuni 5 korda suurem kui kodujuustul sel lihtsal põhjusel, et juustumassi väljakalgendumisel jääb suurem osa kaltsiumist vadakusse.

Asendamine. Põhimõtteliselt saab retseptides ricottat asendada kodujuustuga, eriti soolaste roogade puhul. Magusroogadesse tuleb valida kodujuust, mis poleks soolane ega mingil muul viisil maitsestatud. Enamasti sobib asendamiseks ka mõni kuivem kohupiim, kuid siin võib mõnikord hakata häirima rõhutatult hapu maitse. Kõige riskantsem on asendada ricottat küpsetamist vajavates juustukookides, kus ainete vahekord ja nende omadused, sh ka rasvasus on väga täpselt välja rihitud. Kui teil ricottat käepärast pole, oleks ehk targem otsida juustukoogiks mõni teine retsept.

Itaaliast väljaspool tehakse ricottat sageli pigem vadaku ja täispiima või lõssi segust kui ainult vadakust. Meil valmistab igati head ricottat Itaalia traditsiooni järgi üks Läänemaal asuv piimaühistu. Selle toote ainsaks puuduseks on raske kättesaadavus, mis omakorda johtub väikesest tootmisvõimsusest.

Säilitamine. Nii nagu kõik piimatooted, säilib ricotta suhteliselt lühikest aega ning vajab jahedat hoiuruumi. Meile Itaaliast toodav ricotta võib sisaldada säilivust pikendavaid lisaaineid.

Kasutamine. Ricottat kasutatakse nii soolastes kui magusates, nii külmades kui kuumtöötlemist vajavates roogades.
kiisumari
kiisumari
Omaklubi kristall
Omaklubi kristall

Postituste arv : 2061
Age : 45
Asukoht : tallinn
Registration date : 16/02/2009

Tagasi üles Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Re: Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  Külaline Kolm 02 Sept 2009, 09:41

mul oli algul suur küsim2rk see ricotta, nii kui koostis osi vaatasin-tegin samalajal googles otsingu :01:
Anonymous
Külaline
Külaline


Tagasi üles Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Re: Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  Iirlane Nelj 03 Sept 2009, 02:53

Vau kiisumari ,miline p6hjalik vastus! :smaili:
Ma polnud muide varem ricottast kuulnudki. :10:
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)
Postituste arv : 4902
Asukoht : Lõuna Iirimaa
Registration date : 16/02/2009

http://lillysmuul.blogspot.com/

Tagasi üles Go down

Kirsi-ricotta ampsud Empty Re: Kirsi-ricotta ampsud

Postitamine  Sponsored content


Sponsored content


Tagasi üles Go down

Tagasi üles

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele