O.M.A. klubi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Esimesest ampsust kausitäieni

+21
Monique
Evely
mercaa
VäikeTama
Bibi
Paradiisilind
Soulshaker
Ivika25
Lehise
Cms
Heleen
Mõrumantsik
liisa003
kaicik
HoneyMoon
Maria
armsake
liisu
Kaja
Iirlane
accra
25 posters

Lehekülg 2, lehekülgi kokku 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 Empty Re: Esimesest ampsust kausitäieni

Postitamine  Iirlane Nelj 05 Märts 2009, 16:29

Soovitatakse enne l6unat.
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)
Postituste arv : 4902
Registration date : 16/02/2009

http://lillysmuul.blogspot.com/

Tagasi üles Go down

Postitamine  Kaja Nelj 05 Märts 2009, 16:52

Gretet ajas lillkapsas hullult puuksutama. Praegu me hoiame lillkapsast eemale.
Ja kakamine on meil ka super- vahel kakab isegi 2 korda päevas. :smaili: No, mida veel tahta :hahaha:
Kaja
Kaja
Omaklubi kuld
Omaklubi kuld

Postituste arv : 1292

Tagasi üles Go down

Postitamine  Mõrumantsik Nelj 05 Märts 2009, 18:35

Ma tahtsin seda küsida, et kui ma teen kartulipüreed, ja segan sinna rpad või rpd, kas siis seda segu võib säilitada sügavkülmas? No ma ise olen mõelnud teha nii, et keedan ka ise plöginad valmis ja panen väikestesse purkidesse ja sügavkülma. Hommikul võtan sulama külmkappi. Ja huvitav, kas sellist omatehtud püreed võib ka lapsele anda kaks ööpäeva...või tuleb kohe ära kasutada?
Mõrumantsik
Mõrumantsik
Omaklubi hõbe
Omaklubi hõbe

Postituste arv : 747

Tagasi üles Go down

Postitamine  Heleen Reede 06 Märts 2009, 09:23

Copyn selle jutu siia ka:

Et vastata lisatoiduga seotud küsimustele, võtsin ette raamatu, mida kõikidele soovitan: Reet Raukas, Oivi Uibo, Ain Raal "Tervislik toit lapseootel naisele, imikule, väikelapsele". Väga põhjalik raamat, soovitan muretseda :smaili: . Teen mõned väljavõtted:

Lisatoidu ja piima soovitatavad päevased kogused:
6 kuud- lisatoit 1-2x päevas, koguseks lusikatäis kuni 50g, rinnapiima või RPA kogus päevas 900-1000ml
7 kuud- lisatoit 2x päevas, koguseks 100-150g, RP või RPA kogus 850-900g
8 kuud- lisatoit 2-3x päevas ja 200g, RP või RPA 800g
9 kuud- lisatoit 3x ja 250g, RP või RPA 750g
10 kuud- lisatoit 3x ja 300g, RP või RPA 700g
11 kuud- lisatoit 3x ja 350g, RP või RPA 650g
12 kuud- lisatoit 3x ja 400g, RP või RPA 600g

* Soovitav on esimest korda lisatoitu pakkuda siis, kui laps on terve, heas tujus, erk ja mitte väga näljane. Parim on ennelõunane aeg, sest siis on lapsel tekkida võivaid vaevusi ja ka võimalikku ägedat allergilist reaktsiooni uue toidu suhtes kergem märgata. Üle 6 kuu vanuse imiku tavapärasest viiest toidukorrast 2- varahommikune ja õhtune- koosnevad vaid RP-st või RPA-st, kolmel ülejäänud korral võiks pakkuda lisatoitu.
* Pakkuge imikule lisatoitu alati enne RP või RPA andmist, vastasel korral võib ta oma kõhu piimast täis süüa ning seejärel lisatoidust keelduda. Lisatoidus leiduvad vajalikud toitained jäävad lapsel sel juhul saamata.
* Toit peab olema eakohane. Heaks näiteks on mannapudru. Arstidena oleme kohanud lapsevanemaid, kelle endi vanemad on andnud nõu pakkuda lapselapsele mannaputru juba 2.-3. elukuul. Tänapäevaste soovituste kohaselt on aga nisu (sh manna), rukist, otra ja kaera sisaldavad toidud sobilikud alles 6-kuusele imikule. Kui ostate lapsele purgitoitu, tuleb väga hoolikalt lugeda selle koostist. Poeriiulitelt võib leida imikutoite, mis on tootja poolt lubatud juba 4. elukuul, kuid sisaldavad samas eespool nimetatud teravilju (nt on toote koostises nisujahu, manna, nuudlid või küpsised).
* Imikule peab lisatoiduna pakkuma esialgu vaid ühest köögiviljast valmistatud püreed. Et imikute purgitoidud sisaldavad sageli mitut köögivilja, ei sobi need püreed esimeseks lisatoiduks. Järelikult tuleb esialgu köögiviljapüree ise valmis keeta. Kui laps on juba paari köögivilja maitsega harjunud, alles siis võib püreele lisada liha ning seejärel ka rasvainet (võid või õli). Köögiviljadest sobib alustuseks hästi kartul, sellest valmistatud püreele võib edaspidi ühekaupa, nädalase proovimisperioodi järel, lisada teisi köögivilju, nt lillkapsast, peakapsast, suvikõrvitsat, brokkolit, porgandit, kõrvitsat, redist, isegi sibulat. Kuna spinat, naeris, peet ja kaalikas sisaldavad teistest köögiviljadest rohkem nitriteid ja nitraate, võiks hakata neid pakkuma alles 1. eluaasta lõpus.
* Esimese pudruna sobib imikule kas riisi-, tatra-, hirsi- või maisipuder, alles seejärel võiks talle hakata pakkuma teisi putrusid. Võid võib pudru hulka segada alles siis, kui laps on pudru söömisega juba harjunud. Soola ega suhkrut imikupudrusse ei panda.
* Kui laps on 6-7 kuune ja esimese lisatoiduga (kas köögiviljapüree või pudruga) paari nädala vältel juba harjunud, võib hakata talle pakkuma ka liha. Laps võib süüa nii looma- kui vasikaliha, aga ka sea-, kana- ja lambaliha. Täisväärtuslikum on siiski punane tailiha, milles on umbes 3x rohkem rauda kui valges lihas. Liha vajab laps iga päev.
Heleen
Heleen
Omaklubi pronks
Omaklubi pronks

Postituste arv : 421

Tagasi üles Go down

Postitamine  Heleen Reede 06 Märts 2009, 09:41

Mõned nopped veel sellest targast raamatust:

* Kuni 6 kuu vanuseni saab imik kogu talle vajaliku vedeliku ja kõik toitained rinnapiimast. Pooleaastane laps vajab aga emapiima kõrvale lisatoitu, et saada edasiseks jõudsaks kasvuks vajalikke toitaineid. Peale kiire kasvamise muutub laps 6. elukuul ka füüsiliselt märksa aktiivsemaks. Kui laps saab rinnapiima, kuid jääb toitmise järel näljaseks või kui tema kaal ja kasv ei suurene vastavalt normidele, võib arst soovitada lisatoitu juba enne lapse 6-kuu vanuseks saamist. Kindlasti ei tohi lisatoitu anda aga alla 4 kuu vanusele lapsele, sest halvimal juhul võib see põhjustada isegi mõne tõsise haiguse, nt kõhulahtisuse teket. Liialt vara antud lisatoit on imiku organismile suur koormus.
* Püree valmistamiseks tuleb köögivili korralikult puhastada, pesta ja tükeldada ninh panna vähesesse keeva vette keema. Ärge unustage, et pikka aega kõrgel temperatuuril keedetud ja ka korduvalt ülessoojendatud pürees väheneb vitamiinide ja mineraalainete hulk, mistõttu tuleb köögiviljad pehmeks keeta võimalikult lühikese ajaga ning vältida püree korduvat ülessoojendamist. Keedetud ja peenestatud köögiviljale võib sobiva konsistentsi saamiseks lisada rinnapiima, köögiviljade keeduleent või imiku piimasegu.
* Et elu oleks lihtsam, võib korraga valmistada kahe päeva köögiviljapüree ning säilitada teist portsu korralikult kaanega suletud nõus järgmise päevani külmkapis. Pikemaks ajaks valmistatud püreed säilitage kindlasti sügavkülmikus. Nii +4C juures kui ka sügavkülmikus säilitatavale köögiviljapüreele lisage rasvaine (või,õli) alles vahetult enne lapsele andmist. Ka mitmeks päevaks valmis keedetud liha säilitage sügavkülmikus, kuid soovitatavalt mitte püreesse segatuna, vaid eraldi. Enne söötmist soojendage nii liha kui püree ja segage kokku.
Heleen
Heleen
Omaklubi pronks
Omaklubi pronks

Postituste arv : 421

Tagasi üles Go down

Postitamine  Kaja Reede 06 Märts 2009, 10:13

Kui kaua võib üht sorti püreed anda? On mingi kindel aeg? Ma mõtlen, et praegu olen Gretele andnud pea nädal (paar lusikat päevas) köögivilja püreed. Äkki nüüd peaksin vahetama maitset.

Ja kui kunagi kogused suuremaks lähevad, kui tihti siis tuleb erinevaid maitseid anda? Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 412917
Kaja
Kaja
Omaklubi kuld
Omaklubi kuld

Tagasi üles Go down

Postitamine  Mõrumantsik Reede 06 Märts 2009, 12:33

Nagu ma aru sain, siis ma segain ikka kogu kupatuse piimaga ära ja võin sügavkülmutada seda segu onju :hmmm: Samas nagu lihtne ja loogiline...ka rp säilib ju sügavkülmas...deem ei tohi üle ennast mõelda Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 527939
Mõrumantsik
Mõrumantsik
Omaklubi hõbe
Omaklubi hõbe

Tagasi üles Go down

Postitamine  kaicik Reede 06 Märts 2009, 15:14

Kaja kirjutas:Ja kui kunagi kogused suuremaks lähevad, kui tihti siis tuleb erinevaid maitseid anda? Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 412917

mm..loogika ütleks nagu, et kui maitsega on ära nö harjutatud/katsetatud, siis vast nii nagu pähe tuleb, st nii nagu ise sööd täna seda ja home teist.. ehk.. :hmmm:
kaicik
kaicik

Postituste arv : 114

Tagasi üles Go down

Postitamine  kaicik Reede 06 Märts 2009, 15:16

Mõrumantsik kirjutas:Nagu ma aru sain, siis ma segain ikka kogu kupatuse piimaga ära ja võin sügavkülmutada seda segu onju :hmmm: Samas nagu lihtne ja loogiline...ka rp säilib ju sügavkülmas...deem ei tohi üle ennast mõelda Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 527939

Kui võimalus, siis isiklikult ehk lisaksin RP juba sulatatud segule vahetult enne söömist, siis ehk nagu värskem või nii.. Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 633777
kaicik
kaicik

Tagasi üles Go down

Postitamine  Kaja Reede 06 Märts 2009, 15:26

Kas kellegil (kes rpa-t annab) piima kogus väheneb ka?
Et peale püree söömist laps ei taha nii palju piima, kui varem?

Meil täna esimest korda jõi Grete u 140 ml piima (tavalise 180 ml asemel) ja enne seda sõi kolm lusika täit püreed.
Kaja
Kaja
Omaklubi kuld
Omaklubi kuld

Tagasi üles Go down

Postitamine  kaicik Reede 06 Märts 2009, 15:44

Kaja kirjutas:Kas kellegil (kes rpa-t annab) piima kogus väheneb ka?
Et peale püree söömist laps ei taha nii palju piima, kui varem?

Karl sõi täna ennelõunal ca 35-40g püreed ja pärast seda ei tahtnud üldse piima. Ja järgmine kord tahtis süüa ca 3h pärast. Ise mõtlen, et ehk peaks vähem andma lisa, sest peaks ju vist piima saama veel iga söögiga.. :hmmm:

Samas ta mul niisama sööbki iga 3h tagant ca 100-150ml ainult piima (öösel 1x sööb), st tunduvalt vähem kui need karbipealsed normid ette näevad.
kaicik
kaicik

Tagasi üles Go down

Postitamine  Iirlane Reede 06 Märts 2009, 16:03

selleparst tulebki s88ta pool piima enne ja siis lisa ja siis ylejaanud piim! Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 141593

Igalpool 6petatakse erinevalt... :arkana:
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)

Tagasi üles Go down

Postitamine  kaicik Reede 06 Märts 2009, 16:31

Iirlane kirjutas:selleparst tulebki s88ta pool piima enne ja siis lisa ja siis ylejaanud piim! Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 141593

Oma loogika on selles sees, aga kuidas see reaalselt välja näeks... ? :hmmm:

Minu oma hakkab hullult karjuma kui poole söömise pealt pudel ära võtta.. Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 848853 Aga eks peab katsetama.. :01:
kaicik
kaicik

Tagasi üles Go down

Postitamine  HoneyMoon Reede 06 Märts 2009, 17:37

Meil on aga ikka veel tagasiläägid selle lisatoiduga- ei hakka ega hakka kõht läbi käima. Ainuke asi mis annab, on microlax.
Proovinud oleme: erinevaid püreesid, erineva tihedusega püreesid (suurendasin vee ja rinnapiima hulka pürees), ploomimahla (tegi pigem hullemaks asja), kummeliteed (ei mingit effekti) ja nüüd siis homme proovin keefiri ka ära (gefiluse, heade pakteritega). Ei oska enammidagi tarka teha (ema mõistus ütleb, et laps pole valmis lihtsalt lisatoiduks aga arst ütleb, et kui 6 kuuks liha ei söö, läheme jälle jälgimisele ja lisaainetele).
HoneyMoon
HoneyMoon
abiAdministraator
abiAdministraator

Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 Tiitli23
Postituste arv : 3447

http://www.lihtsadheadtoidud.blogspot.com

Tagasi üles Go down

Postitamine  Iirlane Reede 06 Märts 2009, 19:12

Aga me 6ppisime tana neelama! Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 485359 Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 485359

Tegelt vist toppisin liiga palju korraga suhu ja see voolas talle kurku ja ta oli sunnitud neelatama.
Aga jargmine suutais laks ka samamoodi, nii et me teeme edusamme.
Ma olen ka hakkanud kummeliteed andma et asja pehmendada. Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 633777
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)

Tagasi üles Go down

Postitamine  Mõrumantsik Reede 06 Märts 2009, 19:27

honeymoon aga mulle miskit meelde jäänud banaanist :hmmm:
Mõrumantsik
Mõrumantsik
Omaklubi hõbe
Omaklubi hõbe

Tagasi üles Go down

Postitamine  HoneyMoon Reede 06 Märts 2009, 19:58

Mõrumantsik kirjutas:honeymoon aga mulle miskit meelde jäänud banaanist :hmmm:
Et pehmendab kühtu? Mulle miskipärast on meelde jäänud, et teeb paksemaks...aga ega kindel ka pole. Kui keegi midagi teab, andku meile ka infot. ma tõesti hädas. kurb on vaadata last kes 3 päeva pole kakanud ja siis rohuga pepu puru kakab :cray:
HoneyMoon
HoneyMoon
abiAdministraator
abiAdministraator

Tagasi üles Go down

Postitamine  Iirlane Reede 06 Märts 2009, 20:04

kas sa talle pole proovind anda tilli teed?
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)

Tagasi üles Go down

Postitamine  HoneyMoon Reede 06 Märts 2009, 20:10

Iirlane kirjutas:kas sa talle pole proovind anda tilli teed?
Olen. Mingi kõhutee oli kus till ka sees. Eimidagi.
HoneyMoon
HoneyMoon
abiAdministraator
abiAdministraator

Tagasi üles Go down

Postitamine  Iirlane Reede 06 Märts 2009, 20:11

loodetavasti gefilus aitab ,muidu on jama jah.... Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 790180
Iirlane
Iirlane
Meeskonna liige
Meeskonna liige

(tegelt naiskonna)

Tagasi üles Go down

Postitamine  kaicik Reede 06 Märts 2009, 21:09

Honeymoon, kas sa ploomipüreed proovisid? See peaks mõjuma rohkem kui mehu. :hmmm:

Ja banaan teeb pigem kõhu lahti, kui on kõva ja roheline, ning kinni siis kui juba päris küpse ja kollane. Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 848853
kaicik
kaicik

Tagasi üles Go down

Postitamine  Cms Reede 06 Märts 2009, 21:19

Honeymoon - ma olen siin samuti viimastel päevadel end vaikselt lisatoidu teemaga kurssi viinud ja igasugustest allikatest infot kogunud. :8jy7:
Mulle jäi kuskilt (kust täpselt seda tõesti ei mäleta) silma selline asi, et kui püreed on väga homogeniseeritud (ehk siis saumikseriga väga peenikeseks massiks tehtud), siis see võib samuti mõningatel beebidel põhjustada kõhukinnisust.
Ma võibolla prooviksin lihtsalt mõnd köögivilja läbi sõela ajada või kahvliga peenestada, hästi peenikeseks aga mitte päris selliseks nagu saumikser teeb. Võibolla siis sellevõrra rohkem vedelikku lisada, et vedelam oleks, aga toidu konsistents oleks pisut teine.

Järsku on abiks... Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 329369
Cms
Cms

Postituste arv : 135
Registration date : 28/02/2009

Tagasi üles Go down

Postitamine  HoneyMoon Laup 07 Märts 2009, 08:24

:smaili: proovime...meil selline katselabor siin, et on... Kuidagi peab ju saama.
HoneyMoon
HoneyMoon
abiAdministraator
abiAdministraator

Tagasi üles Go down

Postitamine  Kaja Laup 07 Märts 2009, 10:18

Aga ma tahtsin küsida, et kuidas te poe purgipüreed soojendate? Näiteks köögivilja oma tuleb soojendada ja mina muud välja ei mõelnud, kui et võtsin viinapitsi ja panin sinna kaks-kolm lusika täits püreed. Võtsin tassi, sinna valasin kuuma vett ja pits koos püreega sinna soojenema. Esimesest ampsust kausitäieni - Page 2 329369
Kaja
Kaja
Omaklubi kuld
Omaklubi kuld

Tagasi üles Go down

Postitamine  HoneyMoon Laup 07 Märts 2009, 10:26

väikese plekist kausi sisse panen kuuma vee ja sinna toiduga veel väiksema keraamilise kausikese (toidutaldriku) sisse soojenema.
HoneyMoon
HoneyMoon
abiAdministraator
abiAdministraator

Tagasi üles Go down

Postitamine  Sponsored content

Sponsored content