Mõnede toiduainete iseloomustus
2 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Mõnede toiduainete iseloomustus
Banaan- nende soodus mõju organismile seletub suuresti nende ohtra kaaliumisisaldusega. Kaalium aitab organismil hoida normaalset vererõhku. Banaanidel on ka mõningane antibakteriaalne toime, nad alandavad kolesteriini taset veres. Regulaarselt banaani sööv inimene ei tunne südame rütmihäireid. Kes sööb õhtuti banaani ei kannata unetuse all.
Kapsas- Kapsas leidub palju süsivesikuid, vähem valke ja vähe rasvu. Kapsapea on suurepärane A-, C-, B-grupi, K-, E-, D-vitamiini allikas. Seal on ka palju mineraalaineid, eriti kaltsiumi, vaske ja joodi. Kapsas on rikas kiudainetest. Seda soovitatakse süüa kilpnäärme häirete korral, kesknärvisüsteemi haiguste puhul, kõhukinnisuse all kannatajail. Aitab paisete vastu ja tõstab organismi üldist kaitsevõimet.
Kartul- selles on palju süsivesikuid ja valke ning vähe rasvu. C-, B1-, B6-, PP- vitamiini ja foolhappe sisaldus, aga ka hulganisti mineraalaineid (kaalium, magneesium, raud, jood, mangaan, broom, räni) muudavad kartuli mitmekülgselt kasulikus. Regulaarsel söömisel vähendab verekolsteriini taset. Kasulik on see ka vee-soolaainevahetuse häirete korral. Mõned mugulais leiduvad ained aitavad neutraliseerida kantserogeene. Dietoloogid soovitavad eelistada küpsetatud, mitte keedetud või praetud kartulit, sest sedaviisi säilib enam kasulikke aineid. Kui siiski keeta, ei maksa kartuleid lõigata väikesteks tükkideks, et kasulikke aineid vähem vette kaoks. Ja mitte üle keeta. Kartulil, nagu paljudel teistel juurviljadel, peituvad vitamiinid peamiselt vahetult koore all. Seega siis: kas keeta koorega, kraapida puhtaks või koorida hästi õhukeselt. Roheliseks tõmbunud mugulaid ei tohi süüa, sest seal on moodustunud ka mürgiseid aineid.
Kõrvits- sisaldab palju süsivesikuid, märgatavalt vähem valke ja väga vähe rasvu. Ohtralt on kiudaineid. Palju on karotiini, C-, B-grupi, E-, PP-vitamiini, foolhape. Ka mineraalainetest pole puudust: kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori-, raua-, kaltsiumi-, vase-, koobaltisoolad. Kõrvitsaroad on kasulikud külmetushaiguste korral, seedeorganite haigetumisel, samuti reuma, mõnede maksa- ja neeruhaiguste, kõhukinnisuse puhul. Kõrvitsas leidub aineid, mis aitavad vähihaigust ära hoida. Kuivõrd kõrvits sisaldab palju rauda, tuleb selle sagedasem söömine kasuks raua defitsiidiga verevaesuse käes kannatajale. Kõrvitsaroad on vastunäidustatud neile, kes kannatavad alahappese maokatarri käes.
Porgand- on A-vitamiini peamisi "tarnijaid" organismile- porgandis leidub seda palju karotiini näol. Rohkesti on ka C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamiini, foolhapet. Mineraalained on esindatud kaaliumi-, kaltsiumi-, fosfori-, raua-, joodi-, vasesooladena. Palju on porganis ka süsivesikuid ja kiudaineid. Väga oluline on lülitada porgand toorelt verevaesuse käes kannatavate menüüsse. Tugevdab immuunsüsteemi, aitab võidelda vähi vastu. Aitab organismist välja viia ülearust kolesteriini, stimueerib seedimist soolestikus, hoiab ära kõhukinnisust. Porgand on tuntud ka kuseerituse stimuleerijana, mistõttu on soovitav neeru- ja kuseteede haiguste puhul. Ühel või teisel viisil võiks see olla menüüs südame-veresoonkonna haigustega lastel. Lõpuks lapse hammastele vaja anda suuremat koormust, siis püsivad need tervemad.
Neid on nii palju, et kõiki siia trükkida ei ole mõtet. Kui kellelgi on konkreetse puu- või juurvilja kohta informatsioonisoovi, siis võin lisada (nt on olemas aedmaasikas, ananass, apelsin, greip, hernes, jogurt, jõhvikas, kana, kalkun ja palju palju muud).
Allikas: Raamat "Kuidas toita last" Odamees OÜ, 2004
Kapsas- Kapsas leidub palju süsivesikuid, vähem valke ja vähe rasvu. Kapsapea on suurepärane A-, C-, B-grupi, K-, E-, D-vitamiini allikas. Seal on ka palju mineraalaineid, eriti kaltsiumi, vaske ja joodi. Kapsas on rikas kiudainetest. Seda soovitatakse süüa kilpnäärme häirete korral, kesknärvisüsteemi haiguste puhul, kõhukinnisuse all kannatajail. Aitab paisete vastu ja tõstab organismi üldist kaitsevõimet.
Kartul- selles on palju süsivesikuid ja valke ning vähe rasvu. C-, B1-, B6-, PP- vitamiini ja foolhappe sisaldus, aga ka hulganisti mineraalaineid (kaalium, magneesium, raud, jood, mangaan, broom, räni) muudavad kartuli mitmekülgselt kasulikus. Regulaarsel söömisel vähendab verekolsteriini taset. Kasulik on see ka vee-soolaainevahetuse häirete korral. Mõned mugulais leiduvad ained aitavad neutraliseerida kantserogeene. Dietoloogid soovitavad eelistada küpsetatud, mitte keedetud või praetud kartulit, sest sedaviisi säilib enam kasulikke aineid. Kui siiski keeta, ei maksa kartuleid lõigata väikesteks tükkideks, et kasulikke aineid vähem vette kaoks. Ja mitte üle keeta. Kartulil, nagu paljudel teistel juurviljadel, peituvad vitamiinid peamiselt vahetult koore all. Seega siis: kas keeta koorega, kraapida puhtaks või koorida hästi õhukeselt. Roheliseks tõmbunud mugulaid ei tohi süüa, sest seal on moodustunud ka mürgiseid aineid.
Kõrvits- sisaldab palju süsivesikuid, märgatavalt vähem valke ja väga vähe rasvu. Ohtralt on kiudaineid. Palju on karotiini, C-, B-grupi, E-, PP-vitamiini, foolhape. Ka mineraalainetest pole puudust: kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori-, raua-, kaltsiumi-, vase-, koobaltisoolad. Kõrvitsaroad on kasulikud külmetushaiguste korral, seedeorganite haigetumisel, samuti reuma, mõnede maksa- ja neeruhaiguste, kõhukinnisuse puhul. Kõrvitsas leidub aineid, mis aitavad vähihaigust ära hoida. Kuivõrd kõrvits sisaldab palju rauda, tuleb selle sagedasem söömine kasuks raua defitsiidiga verevaesuse käes kannatajale. Kõrvitsaroad on vastunäidustatud neile, kes kannatavad alahappese maokatarri käes.
Porgand- on A-vitamiini peamisi "tarnijaid" organismile- porgandis leidub seda palju karotiini näol. Rohkesti on ka C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamiini, foolhapet. Mineraalained on esindatud kaaliumi-, kaltsiumi-, fosfori-, raua-, joodi-, vasesooladena. Palju on porganis ka süsivesikuid ja kiudaineid. Väga oluline on lülitada porgand toorelt verevaesuse käes kannatavate menüüsse. Tugevdab immuunsüsteemi, aitab võidelda vähi vastu. Aitab organismist välja viia ülearust kolesteriini, stimueerib seedimist soolestikus, hoiab ära kõhukinnisust. Porgand on tuntud ka kuseerituse stimuleerijana, mistõttu on soovitav neeru- ja kuseteede haiguste puhul. Ühel või teisel viisil võiks see olla menüüs südame-veresoonkonna haigustega lastel. Lõpuks lapse hammastele vaja anda suuremat koormust, siis püsivad need tervemad.
Neid on nii palju, et kõiki siia trükkida ei ole mõtet. Kui kellelgi on konkreetse puu- või juurvilja kohta informatsioonisoovi, siis võin lisada (nt on olemas aedmaasikas, ananass, apelsin, greip, hernes, jogurt, jõhvikas, kana, kalkun ja palju palju muud).
Allikas: Raamat "Kuidas toita last" Odamees OÜ, 2004
armsake- Omaklubi kristall
-
Postituste arv : 3632
Age : 38
Asukoht : Viljandi
Registration date : 16/02/2009
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Kolm 15 Juun 2016, 08:45 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.138
Esm 15 Juun 2015, 12:41 by Mustlasplika
» Sassy vesi
Kolm 27 Mai 2015, 13:48 by Mustlasplika
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.137
Reede 24 Apr 2015, 10:14 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.136
Reede 17 Apr 2015, 23:30 by Triibuliine
» Suvikõrvitsa tagliatelle
Reede 17 Apr 2015, 18:54 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.135
Esm 13 Apr 2015, 21:39 by Triibuliine
» Hommiku pirukas .
Püh 12 Apr 2015, 09:18 by accra
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.134
Reede 03 Apr 2015, 14:04 by Triibuliine
» Mis raamatut te hetkel loete?
Kolm 01 Apr 2015, 20:59 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.133
Teis 31 Märts 2015, 21:39 by Triibuliine
» Mis värvi on Teie laste silmad?
Püh 29 Märts 2015, 22:46 by Mustlasplika
» Kas sulle meeldib saunas käia?
Püh 29 Märts 2015, 22:44 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.132
Reede 27 Märts 2015, 08:44 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.131
Teis 24 Märts 2015, 20:06 by Triibuliine