Lisatoidust
2 posters
O.M.A. klubi :: Lapsed :: Beebitoidud
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Lisatoidust
BEEBITOIT
Sama materjal ka http://www.hot.ee/beebitoidud/ lehel (peaks olema sama info)
· Esimesel eluaastal on lapsele parim toit talle looduse poolt määratud toit - rinnapiim.
· Imikule piisab ainult rinnapiimast umbes 5.elukuuni. Ainult rinnapiim tähendab seda, et laps ei vaja lisaks ei teed, vett ega mahla.
· Erandiks on D vitamiin, mida laps vajab rinnapiimale lisaks meie kliimavööndis aastaringselt.
LIIGA VARASE LISATOIDUGA ALUSTAMISE OHUD:
· Nii liiga varane kui ka liiga hiline lisatoiduga alustamine ei ole hea. Pakkudes lisatoitu liiga vara varitsevad last järgmised ohud:
LISATOIT
· Enamikel poodides saadaolevatel imiku lisatoitudel on kiri, et sobib alates neljandast elukuust, kuid uuemate seisukohtade järgi ei soovitata lisatoitu enne 5 kuuseks saamist.
· Laps peab hoidma hästi pead, istuma toe najal, sööma lusikast ja oskama ennast väljendada, et kõht on täis (puristab, keerab pea ära, hoiab suud kinni jne.). Vastasel juhul on toitmine nn. sundtoitmine, mis suurendab ülekaalulisuse ohtu hilisemas eas.
· Esimene lisatoit on KÖÖGI- JA PUUVILJAPÜREE.
· Laps peaks olema vähemalt 4-5 kuud vana. NB! Toita lusikaga!
· Alustuseks sobivad hästi porgand, kartul, lillkapsas. Esialgu ei soovita kaalikat, naerist, spinatit, peeti, kapsast.
· Marjadest soovitaksin kodumaiseid vaarikad, mustikad, sõstrad, tikreid, murakaid, jõhvikaid, pohli ja maasikad.
· Puuviljadest õunu, ploome, pirne, ka banaane, ananasse, kiivisid, virsikuid ja aprikoose. Soovitaksin olla ettevaatlik tsitruselistega.
· Ei soovita magusaid mahlajooke, eriti punastest marjadest, mis mõjuvad halvasti hambavaabale (ka tulevaste hammaste)
· Teine lisatoit on PUDER, mille andmist võiks alustada 5 - 6 kuuselt.
· Pudru valmistamiseks tuleb alguses kasutada rinnapiima või rinnapiimaasendajat .
· Alustuseks sobivad riis, tatar, hirss, edasi kaer, oder, rukis ja nisu. NB! Manna on tehtud nisust.
· Kolmas lisatoit on LIHA; KALA JA MUNA, alustuseks sobiks 6-7 kuud.
· Liha ja kala on alguses vaja vähe - umbes 1 teelusikatäis, muna juures tuleb alguses kasutada ainult rebu.
· Lapse toidule ei lisata soola või siis ainult mõtteline osa, kuna liigne sool kujundab lapse harjumust süüa hiljem väga soolast toitu.
NB! Kõik lisatoidud antakse lapsele enne rinnapiima või rinnapiimaasendajat.
Toitumisharjumused kujunevad välja esimestel eluaastatel.
Sama materjal ka http://www.hot.ee/beebitoidud/ lehel (peaks olema sama info)
· Esimesel eluaastal on lapsele parim toit talle looduse poolt määratud toit - rinnapiim.
· Imikule piisab ainult rinnapiimast umbes 5.elukuuni. Ainult rinnapiim tähendab seda, et laps ei vaja lisaks ei teed, vett ega mahla.
· Erandiks on D vitamiin, mida laps vajab rinnapiimale lisaks meie kliimavööndis aastaringselt.
LIIGA VARASE LISATOIDUGA ALUSTAMISE OHUD:
· Nii liiga varane kui ka liiga hiline lisatoiduga alustamine ei ole hea. Pakkudes lisatoitu liiga vara varitsevad last järgmised ohud:
- mida väiksem on laps, seda suurem on oht, et oluline osa rinnapiimast asendatakse mitte nii täisväärtusliku lisatoiduga. Selle tulemusel rinnapiima produktsioon väheneb ja tekib oht energia ja toitainete vaeguse tekkeks
- kõhulahtisuse oht, kui pakutav lisatoit on saastunud mikroorganismidega, millega suurem laps juba toime tuleks. Mida väiksem laps, seda kiiremini ja kergemini tekib vedelikudefitsiit.
- kõhulahtisuse ja toiduallergia oht väga suur, sest ebaküps seedetrakt ei tule toime seda ründavate mikroobide ja liiga suurte toiduosistega
- mida väiksem on laps, seda suurem osa rinnapiimast asendatakse lisatoiduga ja nii jääb laps ilma ainsast õigest toidust, sest kõht oleks justkui täis.
- tekib alatoitlus, sest laps ei suuda omastada piisavalt vajalikke aineid toidust, mis talle ei sobi.
LISATOIT
· Enamikel poodides saadaolevatel imiku lisatoitudel on kiri, et sobib alates neljandast elukuust, kuid uuemate seisukohtade järgi ei soovitata lisatoitu enne 5 kuuseks saamist.
· Laps peab hoidma hästi pead, istuma toe najal, sööma lusikast ja oskama ennast väljendada, et kõht on täis (puristab, keerab pea ära, hoiab suud kinni jne.). Vastasel juhul on toitmine nn. sundtoitmine, mis suurendab ülekaalulisuse ohtu hilisemas eas.
· Esimene lisatoit on KÖÖGI- JA PUUVILJAPÜREE.
· Laps peaks olema vähemalt 4-5 kuud vana. NB! Toita lusikaga!
· Alustuseks sobivad hästi porgand, kartul, lillkapsas. Esialgu ei soovita kaalikat, naerist, spinatit, peeti, kapsast.
· Marjadest soovitaksin kodumaiseid vaarikad, mustikad, sõstrad, tikreid, murakaid, jõhvikaid, pohli ja maasikad.
· Puuviljadest õunu, ploome, pirne, ka banaane, ananasse, kiivisid, virsikuid ja aprikoose. Soovitaksin olla ettevaatlik tsitruselistega.
· Ei soovita magusaid mahlajooke, eriti punastest marjadest, mis mõjuvad halvasti hambavaabale (ka tulevaste hammaste)
· Teine lisatoit on PUDER, mille andmist võiks alustada 5 - 6 kuuselt.
· Pudru valmistamiseks tuleb alguses kasutada rinnapiima või rinnapiimaasendajat .
· Alustuseks sobivad riis, tatar, hirss, edasi kaer, oder, rukis ja nisu. NB! Manna on tehtud nisust.
· Kolmas lisatoit on LIHA; KALA JA MUNA, alustuseks sobiks 6-7 kuud.
· Liha ja kala on alguses vaja vähe - umbes 1 teelusikatäis, muna juures tuleb alguses kasutada ainult rebu.
· Lapse toidule ei lisata soola või siis ainult mõtteline osa, kuna liigne sool kujundab lapse harjumust süüa hiljem väga soolast toitu.
NB! Kõik lisatoidud antakse lapsele enne rinnapiima või rinnapiimaasendajat.
Toitumisharjumused kujunevad välja esimestel eluaastatel.
Viimati muutis seda honeymoon (Teis 16 Juun 2009, 18:59). Kokku muudetud 3 korda
Lihata püreed
RETSEPTID
LIHATA PÜREED
Pea meeles!
o Puuvilju-marju on mugav püreerida saumikseriga, kuid seda saab teha ka kahvliga
o Plekkpurgis olev kompotiülejääk kalla ümber muusse anumasse, nt klaaspurki
o Retseptides keetmiseks mõeldud veekogusest jääb järele just niipalju, et on hea püreerida. Vajadusel võid lisada keedetud vett
o Suhkru asemel kasuta siirupit või vahtrasiirupit
o Ole ettevaatlik lõunamaiste viljade kasutamisega Pese köögiviljad enne tarvitamist hoolikalt puhtaks. Eelista kodumaiseid mahepõllumajanduse saadusi.
o Püree, mida sa kohe ära ei kasuta, jahuta maha ning pane sügavkülma.
o Püreeri saumikseri, köögikombaini või kahvliga.
o Ole ettevaatlik porgandi, porru, põldoa ja hernestega.
o Kui laps keeldub tavalisest juurviljapüreest, proovi juurviljapüreele lisada natuke õuna või banaani....
o üldiselt ei soovita alla 1a lapsele tihti brokkolit anda ...
Soovitatakse vältida isegi kuni lapse kaheaastaseks saamiseni suures koguses peeti, kaalikat ja tumerohelisi köögivilju (näiteks brokkolit), sest need sisaldavad väikelapse jaoks liiga palju lämmastikuühendeid (nitraadid=lämmastikuühendid).
o Mõistlikus koguses ja harva on aga brokkoli siiski väga kasulik.
· Pirni-virsikupüree
2 pirni
2 virsikut
1 dl vett
Pese ja koori viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ja keeda 2-3 minutit. Püreeri saumikseriga.
· Virsikupüree
3 virsikut
0,5 dl vett
vajadusel vahtrasiirupit
Pese ja koori virsik, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ja keeda paar minutit. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa siirupit.
· Meloni-mustikapuding
2,5 sl riisijahu
2 dl vett
1 dl melonitükke ja mustikaid
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutit keeda. Lisa melonitükid ja mustikad, keeda pehmeks. Püreeri mikseriga kohevaks pudingiks.
· Meloni-jõhvikapüree
0,5 melonit
0,5 dl jõhvikaid
1 dl vett
siirupit
Pese ja koori melon, lõika tükkideks. Pane koos jõhvikatega kuuma vette ning keeda 5 minutit. Püreeri saumikseriga ja maitsesta siirupiga.
· Banaani-pirnipüree
0,5 pirni
mõned pohlad
1 dl vett
0,5 banaani
Pese ja tükelda pirn. Pane koos pohladega kuuma vette ning keeda 5 minutit või kuni viljad on pehmed. Püreeri koos banaaniga.
· Papaia-riisipüree
1 dl keedetud riisi
2 spl papaiakompotti
Keeda eelnevalt valmis riis. Lisa riisile papaiakompott ja püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett.
· Jõhvika-riisipüree
1 dl keedetud riisi
1 spl tooreid jõhvikaid
1 dl vett
vahtrasiirupit
Keeda eelnevalt valmis riis. Pese jõhvikad ja pane mõneks minutiks keevasse vette. Seejärel lisa need riisile ning püreeri. Maitsesta vahtrasiirupiga.
· Porgandi-õunapüree
1 porgand
1 õun
vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgand ja õun. Keeda porgand ja õun eraldi pehmeks, tõsta seejärel ühte anumasse. Püreeri saumikseriga, lisa vastavalt vajadusele keeva vett. Sega valmis püree hulka õli.
· Õuna-banaanipüree
3 õuna
1 banaan
1 dl vett
Pese ja koori viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 2-3 minutit. Püreeri saumikseriga.
· Nektariinipüree
4 nektariini
1 dl vett
siirupit
Pese ja koori viljad, puhasta kividest. Pane kuuma vette ja keeda 3 minutit. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett ning maitsesta siirupiga.
· Pirnipüree
4 pirni
2 dl vett
siirupit
Pese, koori ja tükelda pirnid. Pane kuuma vette ning keeda 8-12 minutit, kuni need on pehmed. Püreeri saumikseriga ja lisa vajadusel siirupit.
· Pirni-hirsipüree
1 pirn
0,5 dl vett
1 dl keedetud hirssi
siirupit
Pese, koori ja tükelda pirn, kuumuta keevas vees mõni minut. Püreeri koos keedetud hirsiga. Vajadusel lisa keedetud vett. Maitsesta siirupiga.
· Virsiku-banaanipüree
2 virsikut
2 dl vett
0,5 dl banaani
siirupit
Pese ja koori virsikud, puhasta kividest. Pane kuuma vette ning keeda 2-4 minutit. Püreeri koos banaaniga. Maitsesta siirupiga
· Virsiku-riisipüree
2 virsikut
2 dl vett
1 dl keedetud riisi
siirupit
Pese ja koori virsikud, puhasta kividest. Pane kuuma vette ning keeda 2-4 minutit. Püreeri koos keedetud riisiga ja lisa vajadusel siirupit.
· Puuvilja-riisipüree
1 õun
1 ploom
0,5 banaani
0,5 dl keedetud tumedat riisi
Pese, koori ja puhasta viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Sega kõik ained kokku ja püreeri, vajadusel lisa keedetud vett.
· Värske kurgi püree
1 väike värske kurk
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kurk, püreeri saumikseriga. Sega hulka õli.
· Õunapüree
6 keskmist õuna
1 dl vett
vahtrasiirupit
(kaneeli)
Pese, puhasta ja tükelda õunad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Püreeri saumikseriga. Maitsesta siirupi ja soovi korral ka kaneeliga.
· Köögiviljapüree
Poole liitri püree jaoks 400 g juurvilja. Keeda väikesel kuumusel pehmeks. Hõõru läbi sõela, peenesta kahvliga või saumikseriga. Vedelda rinnapiimaga või rinnapiimaasendajaga, kui allesjäetud leemest on vähe. Üle 6 kuu vanusele lapsele võib lisada tilli, peterselli, sibulat.
· Õuna-ploomipüree
1 keskmine õun
1 ploom
1 dl vett
1 tl siirupit
Pese, koori ja puhasta viljad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Võta veest ja püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keeva vett ja siirupit.
· Porgandi-kartulipüree
1 kartul
1 porgand
1 dl vett
0,5 dl rinnapiima või rinnapiimaasendajat
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand, keeda pehmeks. Püreeri saumikseriga, lisa rinnapiima või piimasegu ning viimaks ka õli.
· Metsamarjapuding
2 dl vett
2,5 spl maisijahu
sobivaid metsamarju
vahtrasiirupit
Lase vesi keema. Lisa külmas veetilgas segatud maisijahu ja keeda pidevalt segades 3-5 minutit. Seejärel lisa segades marjad ning keeda 2-3 minutit. Soovi korral maitsesta vahtrasiirupiga.
· Mango-pirnipuding
2,5 spl riisijahu
2 dl vett
1 dl mango- ja pirnitükke
siirupit
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutit keeda. Lisa mango- ja pirnitükid, keeda pehmeks. Sega mikseriga ühtlaseks, maitsesta siirupiga.
· Rukkijahupuding
1,5 dl rukkijahu
6 dl vett
1 dl pohli
0,5 dl siirupit
0,25 tl soola
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutiks keeda. Lisa pohlad ning keeda veel 5 minutit. Püreeri ühtlaseks pudinguks, maitsesta siirupiga.
2,5 spl riisijahu
2 dl vett
1 dl banaani- ja õunatükke
vahtrasiirupit
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutiks keema. Lisa banaani- ja õunatükid, keeda pehmeks. Püreeri mikseriga kohevaks ja maitsesta vajadusel vahtrasiirupiga.
· Banaani-kaerahelbepüree
0,5 dl kaerahelbeid
1 banaan
1 dl vett
rinnapiima või rinnapiimaasendajat
Keeda kaerahelbed pehmeks ja püreeri koos banaaniga. Lisa juurde rinnapiim, rinnapiimaasendaja või lihtsalt keedetud vett.
· Kartulipüree
1 kartul
1 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul, pane kuuma vette. Keeda tasasel tulel kaane all 10 minutit või kuni kartul on pehme. Lisa potist välja võetud kartulile õli ja veidi keeduleent, püreeri saumikseriga. (Leeme asemel võid lisada ka rinnapiima.)
· Lillkapsapüree
1 lillkapsas
2 dl vett
1 tl õli
Pese lillkapsas ja eemalda rohelised lehekesed, eralda õisikuteks. Pane kuuma vette ning keeda väikesel tulel 10 minutit või kuni kapsas on pehme. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Brokkolipüree
2 brokkolit
1-2 dl vett
1 tl õli
Vali välja ilusad rohelised brokkolid, pese ja eralda õisikuteks. Pane kuuma vette ning keeda 5 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Kartuli-lillkapsapüree
1 kartul
2 lillkapsaõisikut
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul. Eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks. Pane kartul kuuma vette ning keeda 5 minutit. Lisa lillkapsas ja keeda veel 10 minutit. Püreeri koos keeduleemega ja lõpuks lisa õli.
· Aprikoosi-riisipüree
1 dl keedetud riisi
2 spl aprikoosikompotti
Valmistamine nagu eelnevas retseptis.
· Kartuli-porgandi-maisipüree
5 dl tükeldatud kartuleid
3 dl porgandikuubikuid
2 dl külmutatud maisi
2 dl vett
1 tl õli
Aja vesi keema, lisa kartuli- ja porganditükid ning keeda mõõdukal kuumusel 10 minutit. Lisa mais ja keeda veel 5 minutit. Pehme köögivili püreeri koos keeduleemega, lisa õli.
· Suvikõrvitsa-brokkolipüree
1 suvikõrvits
3 brokkoliõisikut
2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda suvikõrvits. Pane köögiviljad kuuma vette ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Porgandipüree
6 porgandit
2-3 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgandid. Pane kuuma vette ja keeda tasasel tulel 10 minutit või kuni porgandid on pehmed. Vett ei tohiks olla liiga palju, et oleks hea pärast koos vedelikuga püreerida. Valmista saumikseriga püree ja sega hulka õli.
· Porgandi-riisipüree
1 porgand
1 dl keedetud tumedat riisi
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgand. Pane kuuma vette ning keeda 7 minutit või kuni see on pehme. Püreeri koos keedetud riisiga, vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega hulka õli.
· Herne-porgandi-kartulipüree
1 kartul
1 porgand
1 dl värskeid rohelisi herneid
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand. Pane kõik köögiviljad kuuma vette ja keeda 8-12 minutit, kuni need on pehmed. Vett ära liiga palju pane, et pärast saaks koos leemega püreerida. Pehmed köögiviljad püreeri saumikseriga, lisa õli.
· Mitme köögivilja püree
1 kartul
1 porgand
1 spl herneid
tükike sellerit
1 tl õli
1-2 dl vett
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand. Lase vesi keema ja keeda kõik köögiviljad pehmeks. Püreeri koos keeduleemega, sega hulka õli.
LIHATA PÜREED
Pea meeles!
o Puuvilju-marju on mugav püreerida saumikseriga, kuid seda saab teha ka kahvliga
o Plekkpurgis olev kompotiülejääk kalla ümber muusse anumasse, nt klaaspurki
o Retseptides keetmiseks mõeldud veekogusest jääb järele just niipalju, et on hea püreerida. Vajadusel võid lisada keedetud vett
o Suhkru asemel kasuta siirupit või vahtrasiirupit
o Ole ettevaatlik lõunamaiste viljade kasutamisega Pese köögiviljad enne tarvitamist hoolikalt puhtaks. Eelista kodumaiseid mahepõllumajanduse saadusi.
o Püree, mida sa kohe ära ei kasuta, jahuta maha ning pane sügavkülma.
o Püreeri saumikseri, köögikombaini või kahvliga.
o Ole ettevaatlik porgandi, porru, põldoa ja hernestega.
o Kui laps keeldub tavalisest juurviljapüreest, proovi juurviljapüreele lisada natuke õuna või banaani....
o üldiselt ei soovita alla 1a lapsele tihti brokkolit anda ...
Soovitatakse vältida isegi kuni lapse kaheaastaseks saamiseni suures koguses peeti, kaalikat ja tumerohelisi köögivilju (näiteks brokkolit), sest need sisaldavad väikelapse jaoks liiga palju lämmastikuühendeid (nitraadid=lämmastikuühendid).
o Mõistlikus koguses ja harva on aga brokkoli siiski väga kasulik.
· Pirni-virsikupüree
2 pirni
2 virsikut
1 dl vett
Pese ja koori viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ja keeda 2-3 minutit. Püreeri saumikseriga.
· Virsikupüree
3 virsikut
0,5 dl vett
vajadusel vahtrasiirupit
Pese ja koori virsik, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ja keeda paar minutit. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa siirupit.
· Meloni-mustikapuding
2,5 sl riisijahu
2 dl vett
1 dl melonitükke ja mustikaid
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutit keeda. Lisa melonitükid ja mustikad, keeda pehmeks. Püreeri mikseriga kohevaks pudingiks.
· Meloni-jõhvikapüree
0,5 melonit
0,5 dl jõhvikaid
1 dl vett
siirupit
Pese ja koori melon, lõika tükkideks. Pane koos jõhvikatega kuuma vette ning keeda 5 minutit. Püreeri saumikseriga ja maitsesta siirupiga.
· Banaani-pirnipüree
0,5 pirni
mõned pohlad
1 dl vett
0,5 banaani
Pese ja tükelda pirn. Pane koos pohladega kuuma vette ning keeda 5 minutit või kuni viljad on pehmed. Püreeri koos banaaniga.
· Papaia-riisipüree
1 dl keedetud riisi
2 spl papaiakompotti
Keeda eelnevalt valmis riis. Lisa riisile papaiakompott ja püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett.
· Jõhvika-riisipüree
1 dl keedetud riisi
1 spl tooreid jõhvikaid
1 dl vett
vahtrasiirupit
Keeda eelnevalt valmis riis. Pese jõhvikad ja pane mõneks minutiks keevasse vette. Seejärel lisa need riisile ning püreeri. Maitsesta vahtrasiirupiga.
· Porgandi-õunapüree
1 porgand
1 õun
vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgand ja õun. Keeda porgand ja õun eraldi pehmeks, tõsta seejärel ühte anumasse. Püreeri saumikseriga, lisa vastavalt vajadusele keeva vett. Sega valmis püree hulka õli.
· Õuna-banaanipüree
3 õuna
1 banaan
1 dl vett
Pese ja koori viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 2-3 minutit. Püreeri saumikseriga.
· Nektariinipüree
4 nektariini
1 dl vett
siirupit
Pese ja koori viljad, puhasta kividest. Pane kuuma vette ja keeda 3 minutit. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett ning maitsesta siirupiga.
· Pirnipüree
4 pirni
2 dl vett
siirupit
Pese, koori ja tükelda pirnid. Pane kuuma vette ning keeda 8-12 minutit, kuni need on pehmed. Püreeri saumikseriga ja lisa vajadusel siirupit.
· Pirni-hirsipüree
1 pirn
0,5 dl vett
1 dl keedetud hirssi
siirupit
Pese, koori ja tükelda pirn, kuumuta keevas vees mõni minut. Püreeri koos keedetud hirsiga. Vajadusel lisa keedetud vett. Maitsesta siirupiga.
· Virsiku-banaanipüree
2 virsikut
2 dl vett
0,5 dl banaani
siirupit
Pese ja koori virsikud, puhasta kividest. Pane kuuma vette ning keeda 2-4 minutit. Püreeri koos banaaniga. Maitsesta siirupiga
· Virsiku-riisipüree
2 virsikut
2 dl vett
1 dl keedetud riisi
siirupit
Pese ja koori virsikud, puhasta kividest. Pane kuuma vette ning keeda 2-4 minutit. Püreeri koos keedetud riisiga ja lisa vajadusel siirupit.
· Puuvilja-riisipüree
1 õun
1 ploom
0,5 banaani
0,5 dl keedetud tumedat riisi
Pese, koori ja puhasta viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Sega kõik ained kokku ja püreeri, vajadusel lisa keedetud vett.
· Värske kurgi püree
1 väike värske kurk
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kurk, püreeri saumikseriga. Sega hulka õli.
· Õunapüree
6 keskmist õuna
1 dl vett
vahtrasiirupit
(kaneeli)
Pese, puhasta ja tükelda õunad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Püreeri saumikseriga. Maitsesta siirupi ja soovi korral ka kaneeliga.
· Köögiviljapüree
Poole liitri püree jaoks 400 g juurvilja. Keeda väikesel kuumusel pehmeks. Hõõru läbi sõela, peenesta kahvliga või saumikseriga. Vedelda rinnapiimaga või rinnapiimaasendajaga, kui allesjäetud leemest on vähe. Üle 6 kuu vanusele lapsele võib lisada tilli, peterselli, sibulat.
· Õuna-ploomipüree
1 keskmine õun
1 ploom
1 dl vett
1 tl siirupit
Pese, koori ja puhasta viljad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Võta veest ja püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keeva vett ja siirupit.
· Porgandi-kartulipüree
1 kartul
1 porgand
1 dl vett
0,5 dl rinnapiima või rinnapiimaasendajat
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand, keeda pehmeks. Püreeri saumikseriga, lisa rinnapiima või piimasegu ning viimaks ka õli.
· Metsamarjapuding
2 dl vett
2,5 spl maisijahu
sobivaid metsamarju
vahtrasiirupit
Lase vesi keema. Lisa külmas veetilgas segatud maisijahu ja keeda pidevalt segades 3-5 minutit. Seejärel lisa segades marjad ning keeda 2-3 minutit. Soovi korral maitsesta vahtrasiirupiga.
· Mango-pirnipuding
2,5 spl riisijahu
2 dl vett
1 dl mango- ja pirnitükke
siirupit
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutit keeda. Lisa mango- ja pirnitükid, keeda pehmeks. Sega mikseriga ühtlaseks, maitsesta siirupiga.
· Rukkijahupuding
1,5 dl rukkijahu
6 dl vett
1 dl pohli
0,5 dl siirupit
0,25 tl soola
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutiks keeda. Lisa pohlad ning keeda veel 5 minutit. Püreeri ühtlaseks pudinguks, maitsesta siirupiga.
- Banaani-õunapuding
2,5 spl riisijahu
2 dl vett
1 dl banaani- ja õunatükke
vahtrasiirupit
Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutiks keema. Lisa banaani- ja õunatükid, keeda pehmeks. Püreeri mikseriga kohevaks ja maitsesta vajadusel vahtrasiirupiga.
· Banaani-kaerahelbepüree
0,5 dl kaerahelbeid
1 banaan
1 dl vett
rinnapiima või rinnapiimaasendajat
Keeda kaerahelbed pehmeks ja püreeri koos banaaniga. Lisa juurde rinnapiim, rinnapiimaasendaja või lihtsalt keedetud vett.
· Kartulipüree
1 kartul
1 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul, pane kuuma vette. Keeda tasasel tulel kaane all 10 minutit või kuni kartul on pehme. Lisa potist välja võetud kartulile õli ja veidi keeduleent, püreeri saumikseriga. (Leeme asemel võid lisada ka rinnapiima.)
· Lillkapsapüree
1 lillkapsas
2 dl vett
1 tl õli
Pese lillkapsas ja eemalda rohelised lehekesed, eralda õisikuteks. Pane kuuma vette ning keeda väikesel tulel 10 minutit või kuni kapsas on pehme. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Brokkolipüree
2 brokkolit
1-2 dl vett
1 tl õli
Vali välja ilusad rohelised brokkolid, pese ja eralda õisikuteks. Pane kuuma vette ning keeda 5 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Kartuli-lillkapsapüree
1 kartul
2 lillkapsaõisikut
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul. Eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks. Pane kartul kuuma vette ning keeda 5 minutit. Lisa lillkapsas ja keeda veel 10 minutit. Püreeri koos keeduleemega ja lõpuks lisa õli.
· Aprikoosi-riisipüree
1 dl keedetud riisi
2 spl aprikoosikompotti
Valmistamine nagu eelnevas retseptis.
· Kartuli-porgandi-maisipüree
5 dl tükeldatud kartuleid
3 dl porgandikuubikuid
2 dl külmutatud maisi
2 dl vett
1 tl õli
Aja vesi keema, lisa kartuli- ja porganditükid ning keeda mõõdukal kuumusel 10 minutit. Lisa mais ja keeda veel 5 minutit. Pehme köögivili püreeri koos keeduleemega, lisa õli.
· Suvikõrvitsa-brokkolipüree
1 suvikõrvits
3 brokkoliõisikut
2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda suvikõrvits. Pane köögiviljad kuuma vette ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.
· Porgandipüree
6 porgandit
2-3 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgandid. Pane kuuma vette ja keeda tasasel tulel 10 minutit või kuni porgandid on pehmed. Vett ei tohiks olla liiga palju, et oleks hea pärast koos vedelikuga püreerida. Valmista saumikseriga püree ja sega hulka õli.
· Porgandi-riisipüree
1 porgand
1 dl keedetud tumedat riisi
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda porgand. Pane kuuma vette ning keeda 7 minutit või kuni see on pehme. Püreeri koos keedetud riisiga, vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega hulka õli.
· Herne-porgandi-kartulipüree
1 kartul
1 porgand
1 dl värskeid rohelisi herneid
1-2 dl vett
1 tl õli
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand. Pane kõik köögiviljad kuuma vette ja keeda 8-12 minutit, kuni need on pehmed. Vett ära liiga palju pane, et pärast saaks koos leemega püreerida. Pehmed köögiviljad püreeri saumikseriga, lisa õli.
· Mitme köögivilja püree
1 kartul
1 porgand
1 spl herneid
tükike sellerit
1 tl õli
1-2 dl vett
Pese, koori ja tükelda kartul ning porgand. Lase vesi keema ja keeda kõik köögiviljad pehmeks. Püreeri koos keeduleemega, sega hulka õli.
Re: Lisatoidust
LIHAGA PÜREED
Pea meeles!
o Beebi vajab päevas 30-50 g liha. Püreesid on kergem valmistada, kui keedad korraga valmis rohkem liha. Sügavkülmas säilib liha alljärgnevalt:
· toores hakkliha - 1 kuu
· toores liha - 4-8 kuud
· toores linnuliha - 6-8 kuud;
· hani ja part 4-6 kuud
· praetud hakklihatoidud - 3 kuud
· hautatud lihatoidud - 3 kuud
· keedetud lihatoidud - 3 kuud
o Eelista lamba-, vasika-, küüliku ja kanaliha
o Keetmisel pane vett niipalju, et liha oleks korralikult kaetud. Vajadusel lisa seda keetmise käigus. Pinnale kerkiv vaht eemalda vahukulbiga
o Püreeri liha koos värskelt keedetud köögiviljadega. Liha keetmise leem imikupüreesse ei sobi. Kasuta köögiviljaleent või keedetud vett.
o Ole ettevaatlik punapeedi, põldoa, porgandi, virsiku ja kalaga.
· Kana-köögiviljapüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
0,5 porgandit
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 kartul
2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit või kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda porgand, suvikõrvits ja kartul; pane kuuma vette ning keeda pehmeks. Püreeri kanaliha ja köögiviljad koos viimase keeduleemega, sega juurde õli.
· Õunamaitseline lihapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
1 dl vett kartuli keetmiseks
1 viil õuna
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, keeda poolpehmeks. Lõika õunalt viil ja koori, pane potti kartuli juurde ning keeda veel mõned minutid. Tõsta liha, kartul ja õunaviil ühte anumasse, püreeri saumikseriga. Vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kana-banaanipüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
0,5 banaani
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori banaan ja lõika pooleks. Püreeri saumikseriga kana ja banaan, lisa õli. Anna lapsele soojendatult.
· Sealiha-põldoa-tatrapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 spl keedetud põldube
1 dl keedetud tatart
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Keeda ka oad pehmeks. Värsked oad (koos kauntega) keevad umbes 30 minutit, kuivatatud oad 1 tund. Viimased on soovitav enne üheks ööks vette likku panna. Sega omavahel liha, keedetud tatar ja oad. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega juurde õli.
· Sealiha-kõrvitsa-brokkolipüree riisiga
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 dl kõrvitsatükke ja brokkoliõisikuid
1 dl vett köögivilja keetmiseks
0,5 dl tumedat keedetud riisi
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pane kõrvitsatükid ja brokkoliõisikud kuuma vette, keeda 10-15 minutit. Tõsta liha, keedetud riis ja köögivili koos keeduleemega ühte anumasse ning püreeri saumikseriga. Sega hulka õli.
· Sealiha-punapeedi-tatrapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
0,5 punast peeti
4-5 dl vett peedi keetmiseks
1 dl keedetud tatart
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit. Keeda eraldi pehmeks peet (kulub 45-60 minutit) ja tatar. Pane liha, peet ja tatar ühte anumasse, püreeri saumikseriga ning vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega hulka õli.
· Vasikaliha-kartuli-porgandipüree
50 g vasikaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 porgand
1 kartul
2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, puhasta ja tükelda porgand ning kartul, keeda pehmeks. Tõsta ühte anumasse liha ja köögivili, püreeri saumikseriga; vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Sealiha-kartulipüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
1 dl vett kartuli keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, keeda pehmeks (selleks kulub 10-15 minutit). Tõsta liha ja kartul koos keeduleemega ühte anumasse ning püreeri. Viimaks lisa õli.
· Kanaliha-riisi-suvikõrvitsapüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 dl vett suvikõrvitsa keetmiseks
veidi keedetud tumedat riisi
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori ja tükelda suvikõrvits, keeda 10 minutit. Püreeri saumikseriga kana, suvikõrvits ja riis. Lisa õli ning vajadusel suvikõrvitsa keeduleent.
· Kalkuni-virsiku-riisipüree
50 g kalkuniliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
1 virsik
1 tl õli
1 dl vett virsiku kuumutamiseks
veidi keedetud tumedat riisi
Tükelda kalkun ja hauta potis umbes 20 minutit, kuni see on pehme. Pese ja koori virsik, kuumuta vees 5 minutit. Püreeri saumikseriga kõik ained, lisa keedetud vett. Lõpuks sega juurde õli.
· Kana-porgandipüree
50 g kanaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 porgand
1 dl vett porgandi keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda porgand, keeda 10 minutit. Püreeri porgand ja kana saumikseriga. Lisa õli ning vajadusel ka keedetud vett.
· Kana-kõrvitsapüree kartuliga
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
50 g kõrvitsat
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul ning kõrvits, keeda 10-15 minutit. Tõsta nõrutatud liha ja köögivili koos köögivilja keeduleemega ühte nõusse, püreeri saumikseriga. Lisa õli ja maitsesta vajadusel soolaga.
· Kala-lillkapsa-kartulipüree
50 g punast kala (nt lõhe, forell)
1 kartul
2-3 lillkapsaõisikut
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Küpseta kala ahjus 200 ° juures 20-25 minutit, kuni see on küps. Pese, koori ja tükelda kartul. Pane köögiviljad kuuma vette ning keeda 10-15 minutit, kuni need on pehmed. Sega ained omavahel ja püreeri, vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kala-suvikõrvitsa-riisipüree
50 g punast kala (nt lõhe, forell)
1 dl tumedat riisi
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 dl vett kõrvitsa keetmiseks
1 tl õli
Küpseta kala ahjus 200 ° juures 20-25 minutit. Keeda valmis riis (kulub umbes 20 minutit). Koori ja tükelda suvikõrvits; keeda 10-15 minutit, kuni see on pehme. Sega kõik ained omavahel ning püreeri saumikseriga, vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kana-lillkapsapüree riisiga
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
2-3 lillkapsaõisikut
1 dl vett lillkapsa hautamiseks
50 g keedetud riisi
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks ning keeda 10 minutit. Tõsta liha, riis ja köögivili ühte anumasse, lisa köögivilja keetmisleent ning püreeri saumikseriga. Viimaks lisa õli.
· Vasikaliha-kapsa-kartulipüree
50 g vasikaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
2 lillkapsa- või brokkoliõisikut
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, pane kuuma vette ning keeda 5-7 minutit. Lisa lillkapsa- või brokkoliõisikud, keeda veel 5-7 minutit. Tõsta nõrutatud liha ja köögivili koos keeduleemega ühte anumasse, püreeri saumikseriga. Lõpuks lisa õli.
Pea meeles!
o Beebi vajab päevas 30-50 g liha. Püreesid on kergem valmistada, kui keedad korraga valmis rohkem liha. Sügavkülmas säilib liha alljärgnevalt:
· toores hakkliha - 1 kuu
· toores liha - 4-8 kuud
· toores linnuliha - 6-8 kuud;
· hani ja part 4-6 kuud
· praetud hakklihatoidud - 3 kuud
· hautatud lihatoidud - 3 kuud
· keedetud lihatoidud - 3 kuud
o Eelista lamba-, vasika-, küüliku ja kanaliha
o Keetmisel pane vett niipalju, et liha oleks korralikult kaetud. Vajadusel lisa seda keetmise käigus. Pinnale kerkiv vaht eemalda vahukulbiga
o Püreeri liha koos värskelt keedetud köögiviljadega. Liha keetmise leem imikupüreesse ei sobi. Kasuta köögiviljaleent või keedetud vett.
o Ole ettevaatlik punapeedi, põldoa, porgandi, virsiku ja kalaga.
· Kana-köögiviljapüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
0,5 porgandit
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 kartul
2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit või kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda porgand, suvikõrvits ja kartul; pane kuuma vette ning keeda pehmeks. Püreeri kanaliha ja köögiviljad koos viimase keeduleemega, sega juurde õli.
· Õunamaitseline lihapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
1 dl vett kartuli keetmiseks
1 viil õuna
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, keeda poolpehmeks. Lõika õunalt viil ja koori, pane potti kartuli juurde ning keeda veel mõned minutid. Tõsta liha, kartul ja õunaviil ühte anumasse, püreeri saumikseriga. Vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kana-banaanipüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
0,5 banaani
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori banaan ja lõika pooleks. Püreeri saumikseriga kana ja banaan, lisa õli. Anna lapsele soojendatult.
· Sealiha-põldoa-tatrapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 spl keedetud põldube
1 dl keedetud tatart
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Keeda ka oad pehmeks. Värsked oad (koos kauntega) keevad umbes 30 minutit, kuivatatud oad 1 tund. Viimased on soovitav enne üheks ööks vette likku panna. Sega omavahel liha, keedetud tatar ja oad. Püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega juurde õli.
· Sealiha-kõrvitsa-brokkolipüree riisiga
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 dl kõrvitsatükke ja brokkoliõisikuid
1 dl vett köögivilja keetmiseks
0,5 dl tumedat keedetud riisi
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pane kõrvitsatükid ja brokkoliõisikud kuuma vette, keeda 10-15 minutit. Tõsta liha, keedetud riis ja köögivili koos keeduleemega ühte anumasse ning püreeri saumikseriga. Sega hulka õli.
· Sealiha-punapeedi-tatrapüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
0,5 punast peeti
4-5 dl vett peedi keetmiseks
1 dl keedetud tatart
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit. Keeda eraldi pehmeks peet (kulub 45-60 minutit) ja tatar. Pane liha, peet ja tatar ühte anumasse, püreeri saumikseriga ning vajadusel lisa keedetud vett. Viimaks sega hulka õli.
· Vasikaliha-kartuli-porgandipüree
50 g vasikaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 porgand
1 kartul
2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, puhasta ja tükelda porgand ning kartul, keeda pehmeks. Tõsta ühte anumasse liha ja köögivili, püreeri saumikseriga; vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Sealiha-kartulipüree
50 g sealiha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
1 dl vett kartuli keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, keeda pehmeks (selleks kulub 10-15 minutit). Tõsta liha ja kartul koos keeduleemega ühte anumasse ning püreeri. Viimaks lisa õli.
· Kanaliha-riisi-suvikõrvitsapüree
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 dl vett suvikõrvitsa keetmiseks
veidi keedetud tumedat riisi
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori ja tükelda suvikõrvits, keeda 10 minutit. Püreeri saumikseriga kana, suvikõrvits ja riis. Lisa õli ning vajadusel suvikõrvitsa keeduleent.
· Kalkuni-virsiku-riisipüree
50 g kalkuniliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
1 virsik
1 tl õli
1 dl vett virsiku kuumutamiseks
veidi keedetud tumedat riisi
Tükelda kalkun ja hauta potis umbes 20 minutit, kuni see on pehme. Pese ja koori virsik, kuumuta vees 5 minutit. Püreeri saumikseriga kõik ained, lisa keedetud vett. Lõpuks sega juurde õli.
· Kana-porgandipüree
50 g kanaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 porgand
1 dl vett porgandi keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda porgand, keeda 10 minutit. Püreeri porgand ja kana saumikseriga. Lisa õli ning vajadusel ka keedetud vett.
· Kana-kõrvitsapüree kartuliga
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
50 g kõrvitsat
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul ning kõrvits, keeda 10-15 minutit. Tõsta nõrutatud liha ja köögivili koos köögivilja keeduleemega ühte nõusse, püreeri saumikseriga. Lisa õli ja maitsesta vajadusel soolaga.
· Kala-lillkapsa-kartulipüree
50 g punast kala (nt lõhe, forell)
1 kartul
2-3 lillkapsaõisikut
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Küpseta kala ahjus 200 ° juures 20-25 minutit, kuni see on küps. Pese, koori ja tükelda kartul. Pane köögiviljad kuuma vette ning keeda 10-15 minutit, kuni need on pehmed. Sega ained omavahel ja püreeri, vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kala-suvikõrvitsa-riisipüree
50 g punast kala (nt lõhe, forell)
1 dl tumedat riisi
5 cm tükk suvikõrvitsat
1 dl vett kõrvitsa keetmiseks
1 tl õli
Küpseta kala ahjus 200 ° juures 20-25 minutit. Keeda valmis riis (kulub umbes 20 minutit). Koori ja tükelda suvikõrvits; keeda 10-15 minutit, kuni see on pehme. Sega kõik ained omavahel ning püreeri saumikseriga, vajadusel lisa köögiviljaleent. Viimaks sega juurde õli.
· Kana-lillkapsapüree riisiga
50 g kanaliha
2-3 dl vett liha hautamiseks
2-3 lillkapsaõisikut
1 dl vett lillkapsa hautamiseks
50 g keedetud riisi
1 tl õli
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks ning keeda 10 minutit. Tõsta liha, riis ja köögivili ühte anumasse, lisa köögivilja keetmisleent ning püreeri saumikseriga. Viimaks lisa õli.
· Vasikaliha-kapsa-kartulipüree
50 g vasikaliha
3 dl vett liha hautamiseks
1 kartul
2 lillkapsa- või brokkoliõisikut
1-2 dl vett köögivilja keetmiseks
1 tl õli
Tükelda liha ja hauta potis 25-30 minutit, kuni see on pehme. Pese, koori ja tükelda kartul, pane kuuma vette ning keeda 5-7 minutit. Lisa lillkapsa- või brokkoliõisikud, keeda veel 5-7 minutit. Tõsta nõrutatud liha ja köögivili koos keeduleemega ühte anumasse, püreeri saumikseriga. Lõpuks lisa õli.
Re: Lisatoidust
Oi, kui tore! Ma just mõtlesin, kuidas lapsele ise püreesid teha, et mitte poest purke koguaeg osta. Aitäh! :smaili:
Pudrud
PUDRUD
Pea meeles!
o Alguses kasuta gluteenivabu teravilju (tatar, riis, mais, hirss)
o Enne 1- ja 2-viljapudrud, hiljem, lapse arenedes juba 3- ja 4-viljapudrud.
o Pese tatar ja hirsitang enne keetmist
o Helbed ja tangud sega valmistamisel keeva vette, hirss pane külma vette
o Ole ettevaatlik kaneeliga.
Puder kõhulahtisuse puhuks (Alates 5.elukuust kinnistava toimega)
2 tl PUDRUriisi
klaas vett
1 tl oliivõli
2 spl mustikaid
pool banaani
riisi hautada 90 minutit nn olematul kuumusel ehk kõige väiksema kuumusega mida ahi võimaldab, lisa oliivõli. Mustikad ja banaan pane hulka toorelt, püreeri.
Lihaga tatrapuder Alates 8.elukuust
tatart (mitte helvest)
keedetud sealiha
maitserohelist
võid
Hauta tatar pudruks, püreeri sealiha. Sega. Lisa hakitud till, roheline sibul, petersell ja pisut võid.
Riisihelbepuder (Alates 6.elukuust kinnistava toimega)
1 liiter vett
1 1/2 dl riisihelbeid
soovi korral veidi võid
Sega riisihelbed keeva vee sisse. Keeda putru 10 minutit. Soovi korral lisa võid. Sega pudru sisse puuviljapüreed.
Hirsipuder Alates 6.elukuust -normaliseeriv
1 l vett
2 dl hirssi
Pese hirss hoolikalt esiteks kuuma ja siis külma veega. Lisa tangud keevasse vette ja keeda putru nõrgal kuumusel umbes 40 minutit.
Tatrapuder Alates 6.elukuust -normaliseeriv
1 l vett
2 dl tatratangu või –jahu
Lase vesi keema ja lisa tatar, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades pehmeks. Tatratang valmib 30 minutiga, jahu 5-10 minutiga.
Riisipuder Alates 6.elukuust-kinnistava toimega
2 dl riisi
1 dl vett
Lase vesi keema ja lisa riis, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 25 minutit.
Riisi-jõhvikapuder Alates 6.elukuust-kergelt kinnistava toimega
1 l vett
4 dl riisihelbeid
1 dl jõhvikaid
0,5 dl vahtrasiirupit
Lase vesi keema, lisa riisihelbed, jõhvikad ja siirup. Hauta kaane all aeg-ajalt segades 10 minutit.
Eksootiline riisipuder Alates 8.elukuust kinnistava toimega
5 dl vett
5 dl õunamahla
2 dl riisi
1 dl segamarju
1 spl suhkru- või vahtrasiirupit
Aja vesi ja mahl keema. Lisa riis, keeda mõõdukal kuumusel aeg-ajalt segades 30 minutit. Võta pott tulelt, lisa marjad ja suhkur ning sega läbi.
Tatra-aprikoosipuder Alates 6.elukuust-kergelt lahtistava toimega
6 dl vett
1 dl tatratangu
1,5 dl kuivatatud aprikoose
Pese tatar hoolega puhtaks ning sega ülejäänud ainetega. Lase pudrul potis 30 minutit haududa, sega aeg-ajalt.
Ananassipuder ananassiga ettevaatlikult! Alates 8.elukuust
5 dl vett
1 dl maisitangu
3 dl purustatud ananassi
Lase vesi keema, lisa mais ja keeda 10 minutit. Lisa purustatud ananass, keeda veel veidi.
Riisihelbepuder Alates 6.elukuust normaliseeriv
1 l vett
1,5 dl riisihelbeid
3 spl aprikoosipüreed
Lase vesi keema, lisa riisihelbed ja keeda 5 minutit. Sega valmis pudrule juurde aprikoosipüree.
Vahupuder Alates 10.elukuust. Lastele, kellel probleeme gaasidega, ei soovita!
3 dl pohli, punaseid sõstraid või rabarberit
1 l vett
1,5 dl maisitangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Keeda marju mõni minut vees, seejärel sõelu need välja. Lisa maisitangud ja keeda madalal kuumusel 10 minutit. Maitsesta suhkruga, jahuta ja vahusta. Võid valmistada vahuputru ka õunamahlast või kuivatatud aprikoosidest.
Peen puder Alates 10.elukuust -normaliseeriv
2 õuna
1 l vett
2 dl purustatud pohli
3,5 dl kaerahelbeid
vahtrasiirupit
(kaneeli)
Koori, puhasta ja tükelda õunad. Vala vesi ja pohlad potti, lase keema. Lisa õunatükid ja keeda mõni minut. Lisa kaerahelbed ning soovi korral veidi kaneeli, keeda madalal kuumusel 15-20 minutit. Maitsesta putru siirupiga.
Riisi-pohlapuder Alates 10.elukuust -kergelt kinnistava toimega
6 dl vett
1 dl tumedat riisi
1,5 dl purustatud pohli
1 riivitud õun
1 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
Sega kõik ained (välja arvatud maisitärklis) potis ja hauta aeg-ajalt segades 1 tund. Sega tärklis läbi külma veega, lisa pudrule. Keeda mõni minut ja sega läbi.
Õuna-riisihelbepuder Alates 7.elukuust (sel juhul ilma kaneelita!) kinnistava toimega
2,5 dl vett
2,5 dl õunamahla
1,5 dl riisihelbeid
(kaneeli)
Aja vesi ja õunamahl keema, lisa riisihelbed ning keeda segades 2-3 minutit. Maitsesta soovi korral kaneeliga
Tatra-jõhvikapuder Alates 6.elukuustnormaliseeriv.
0,5 dl vett
1,5 dl purustatud jõhvikaid
1 dl tatratangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese tatar hoolega puhtaks. Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel 30 minutit, sega aeg-ajalt.
Ploomipuder Alates 6.elukuust -lahtistava toimega
100 g kuivatatud ploome
2 dl hirssi
1 l vett
soovi korral glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese hirss kõigepealt kuumas ja seejärel külmas vees. Pane kõik ained potti, lase keema ning hauta 45 minutit, sega aeg-ajalt. Puder maitseb paremini jahtunult või päris külmalt.
Kartuli-riisi puder Alates 8.elukuust-kergelt kinnistava toimega
5 dl vett
1 1/2 dl riisihelbeid
2-3 dl tambitud kartuleid või veega tehtud kartulipüreed
Kuumuta vesi keevaks ja sega riisihelbed sisse. Keeda 10 minutit ja lisa kartulipüree. Kuumuta keemiseni ja maitsesta soolaga. Serveeri näiteks pohlahõõrutisega.
Kartuli-tatra puder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1 liiter vett
2 dl tatratangu või tatrajahu
1 liiter kartulipüreed
Hauta tatraputru pliidil 1 -1 1/2 tundi (jahuputru pool tundi). Lisa pehme pudru sisse veega tehtud kartulipüree. Võid kasutada kartulipüree ülejääke. Kuumuta puder keemiseni. Sellisel moel võid samuti ”uuendada” üle jäänud tatraputru.
Tatra-pohlapuder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1/2 l vett
1 1/2 dl pohlahõõrutist
1 dl tatratangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese tatratangud. Sega ained kastrulis ja lase pudrul haududa aegajalt segades umbes 1 1/2 tundi.
Ananassipuder (õunapuder) Õunapuder alates 6.elukuust – kinnistav . Alates 8.elukuust
5 dl vett
vähemalt 1 dl maisijahu (täistera)
3 dl ananassitükke
Keeda maisijahu vees umbes 10 minutit. Lisa ananassitükid. Ananassi asemel võid kasutada samuti riivõuna või õunapüreed.
Hirsi-maisipuder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1,5 dl hirssi
3 spl maisitangu
1 dl rosinaid
6 dl vett
Loputa hirss ja rosinad kuuma veega. Sega omavahel kõik ained ning pane õliga määritud ahjuvormi. Küpseta 175-200 ° juures 45 minutit.
Aprikoosipuder Alates 6.elukuust -kergelt lahtistava toimega
200 g kuivatatud aprikoose
1 l vett
2 dl hirsihelbeid
vahtrasiirupit
Leota aprikoose 1 tund vees ja lõika tükikesteks. Lase vesi kuumaks, pane sellesse aprikoositükid ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed. Lisa hirsihelbed ja keeda veel 15 minutit, viimaks maitsesta.
Rukki-pohlapuder Alates 9.elukuust
1 l vett
3 dl pohli
5 dl rukkihelbeid
0,5 dl suhkrut
Aja vesi keema, lisa pohlad ja keeda mõni minut. Sega hulka rukkihelbed ning keeda veel 5 minutit.
Rabarberipuder Alates 10.elukuust Rabarberiga mitte liialdada! (Viib kaltsiumi organismist välja)
5 dl vett
2-3 rabarberivart
1,5 dl hirsihelbeid
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Lase vesi keema, lisa tükeldatud rabarberivarred ja suhkur ning keeda 10 minutit. Vala hulka ka helbed ja keeda veel 15 minutit.
Pohla-porgandi ahjupuder Alates 11.elukuust-normaliseeriv
1 dl odratangu
2 dl vett
3 porgandit
200 g pohli
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
8 dl piima
Leota odratangu öö otsa vees. Koori ja riivi porgandid. Pane kõik ained ahjuvormi, sega tasakesi läbi ning küpseta 175 ° juures 2 tundi ja 15 minutit.
Täisterajahu-mustikapuder Alates 9.elukuust -vähesel määral kinnistava toimega
8 dl vett
1 dl täistera-nisujahu
200 g mustikaid
Lase vesi keema ja sega hulka jahu, keeda tasasel tulel 20 minutit. Lisa mustikad ja sega korralikult läbi.
Kaera-õunapuder Alates 9.elukuust-vähesel määral kinnistava toimega
2 õuna
1 l vett
4 dl kaerahelbeid
0,25 dl vahtrasiirupit
Koori, puhasta ja riivi õunad. Lase vesi keema, lisa kaerahelbed ja keeda 10 minutit. Võta pott tulelt ning sega hulka riivitud õunad, siirup.
Pea meeles!
o Alguses kasuta gluteenivabu teravilju (tatar, riis, mais, hirss)
o Enne 1- ja 2-viljapudrud, hiljem, lapse arenedes juba 3- ja 4-viljapudrud.
o Pese tatar ja hirsitang enne keetmist
o Helbed ja tangud sega valmistamisel keeva vette, hirss pane külma vette
o Ole ettevaatlik kaneeliga.
Puder kõhulahtisuse puhuks (Alates 5.elukuust kinnistava toimega)
2 tl PUDRUriisi
klaas vett
1 tl oliivõli
2 spl mustikaid
pool banaani
riisi hautada 90 minutit nn olematul kuumusel ehk kõige väiksema kuumusega mida ahi võimaldab, lisa oliivõli. Mustikad ja banaan pane hulka toorelt, püreeri.
Lihaga tatrapuder Alates 8.elukuust
tatart (mitte helvest)
keedetud sealiha
maitserohelist
võid
Hauta tatar pudruks, püreeri sealiha. Sega. Lisa hakitud till, roheline sibul, petersell ja pisut võid.
Riisihelbepuder (Alates 6.elukuust kinnistava toimega)
1 liiter vett
1 1/2 dl riisihelbeid
soovi korral veidi võid
Sega riisihelbed keeva vee sisse. Keeda putru 10 minutit. Soovi korral lisa võid. Sega pudru sisse puuviljapüreed.
Hirsipuder Alates 6.elukuust -normaliseeriv
1 l vett
2 dl hirssi
Pese hirss hoolikalt esiteks kuuma ja siis külma veega. Lisa tangud keevasse vette ja keeda putru nõrgal kuumusel umbes 40 minutit.
Tatrapuder Alates 6.elukuust -normaliseeriv
1 l vett
2 dl tatratangu või –jahu
Lase vesi keema ja lisa tatar, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades pehmeks. Tatratang valmib 30 minutiga, jahu 5-10 minutiga.
Riisipuder Alates 6.elukuust-kinnistava toimega
2 dl riisi
1 dl vett
Lase vesi keema ja lisa riis, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 25 minutit.
Riisi-jõhvikapuder Alates 6.elukuust-kergelt kinnistava toimega
1 l vett
4 dl riisihelbeid
1 dl jõhvikaid
0,5 dl vahtrasiirupit
Lase vesi keema, lisa riisihelbed, jõhvikad ja siirup. Hauta kaane all aeg-ajalt segades 10 minutit.
Eksootiline riisipuder Alates 8.elukuust kinnistava toimega
5 dl vett
5 dl õunamahla
2 dl riisi
1 dl segamarju
1 spl suhkru- või vahtrasiirupit
Aja vesi ja mahl keema. Lisa riis, keeda mõõdukal kuumusel aeg-ajalt segades 30 minutit. Võta pott tulelt, lisa marjad ja suhkur ning sega läbi.
Tatra-aprikoosipuder Alates 6.elukuust-kergelt lahtistava toimega
6 dl vett
1 dl tatratangu
1,5 dl kuivatatud aprikoose
Pese tatar hoolega puhtaks ning sega ülejäänud ainetega. Lase pudrul potis 30 minutit haududa, sega aeg-ajalt.
Ananassipuder ananassiga ettevaatlikult! Alates 8.elukuust
5 dl vett
1 dl maisitangu
3 dl purustatud ananassi
Lase vesi keema, lisa mais ja keeda 10 minutit. Lisa purustatud ananass, keeda veel veidi.
Riisihelbepuder Alates 6.elukuust normaliseeriv
1 l vett
1,5 dl riisihelbeid
3 spl aprikoosipüreed
Lase vesi keema, lisa riisihelbed ja keeda 5 minutit. Sega valmis pudrule juurde aprikoosipüree.
Vahupuder Alates 10.elukuust. Lastele, kellel probleeme gaasidega, ei soovita!
3 dl pohli, punaseid sõstraid või rabarberit
1 l vett
1,5 dl maisitangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Keeda marju mõni minut vees, seejärel sõelu need välja. Lisa maisitangud ja keeda madalal kuumusel 10 minutit. Maitsesta suhkruga, jahuta ja vahusta. Võid valmistada vahuputru ka õunamahlast või kuivatatud aprikoosidest.
Peen puder Alates 10.elukuust -normaliseeriv
2 õuna
1 l vett
2 dl purustatud pohli
3,5 dl kaerahelbeid
vahtrasiirupit
(kaneeli)
Koori, puhasta ja tükelda õunad. Vala vesi ja pohlad potti, lase keema. Lisa õunatükid ja keeda mõni minut. Lisa kaerahelbed ning soovi korral veidi kaneeli, keeda madalal kuumusel 15-20 minutit. Maitsesta putru siirupiga.
Riisi-pohlapuder Alates 10.elukuust -kergelt kinnistava toimega
6 dl vett
1 dl tumedat riisi
1,5 dl purustatud pohli
1 riivitud õun
1 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
Sega kõik ained (välja arvatud maisitärklis) potis ja hauta aeg-ajalt segades 1 tund. Sega tärklis läbi külma veega, lisa pudrule. Keeda mõni minut ja sega läbi.
Õuna-riisihelbepuder Alates 7.elukuust (sel juhul ilma kaneelita!) kinnistava toimega
2,5 dl vett
2,5 dl õunamahla
1,5 dl riisihelbeid
(kaneeli)
Aja vesi ja õunamahl keema, lisa riisihelbed ning keeda segades 2-3 minutit. Maitsesta soovi korral kaneeliga
Tatra-jõhvikapuder Alates 6.elukuustnormaliseeriv.
0,5 dl vett
1,5 dl purustatud jõhvikaid
1 dl tatratangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese tatar hoolega puhtaks. Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel 30 minutit, sega aeg-ajalt.
Ploomipuder Alates 6.elukuust -lahtistava toimega
100 g kuivatatud ploome
2 dl hirssi
1 l vett
soovi korral glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese hirss kõigepealt kuumas ja seejärel külmas vees. Pane kõik ained potti, lase keema ning hauta 45 minutit, sega aeg-ajalt. Puder maitseb paremini jahtunult või päris külmalt.
Kartuli-riisi puder Alates 8.elukuust-kergelt kinnistava toimega
5 dl vett
1 1/2 dl riisihelbeid
2-3 dl tambitud kartuleid või veega tehtud kartulipüreed
Kuumuta vesi keevaks ja sega riisihelbed sisse. Keeda 10 minutit ja lisa kartulipüree. Kuumuta keemiseni ja maitsesta soolaga. Serveeri näiteks pohlahõõrutisega.
Kartuli-tatra puder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1 liiter vett
2 dl tatratangu või tatrajahu
1 liiter kartulipüreed
Hauta tatraputru pliidil 1 -1 1/2 tundi (jahuputru pool tundi). Lisa pehme pudru sisse veega tehtud kartulipüree. Võid kasutada kartulipüree ülejääke. Kuumuta puder keemiseni. Sellisel moel võid samuti ”uuendada” üle jäänud tatraputru.
Tatra-pohlapuder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1/2 l vett
1 1/2 dl pohlahõõrutist
1 dl tatratangu
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Pese tatratangud. Sega ained kastrulis ja lase pudrul haududa aegajalt segades umbes 1 1/2 tundi.
Ananassipuder (õunapuder) Õunapuder alates 6.elukuust – kinnistav . Alates 8.elukuust
5 dl vett
vähemalt 1 dl maisijahu (täistera)
3 dl ananassitükke
Keeda maisijahu vees umbes 10 minutit. Lisa ananassitükid. Ananassi asemel võid kasutada samuti riivõuna või õunapüreed.
Hirsi-maisipuder Alates 8.elukuust -normaliseeriv
1,5 dl hirssi
3 spl maisitangu
1 dl rosinaid
6 dl vett
Loputa hirss ja rosinad kuuma veega. Sega omavahel kõik ained ning pane õliga määritud ahjuvormi. Küpseta 175-200 ° juures 45 minutit.
Aprikoosipuder Alates 6.elukuust -kergelt lahtistava toimega
200 g kuivatatud aprikoose
1 l vett
2 dl hirsihelbeid
vahtrasiirupit
Leota aprikoose 1 tund vees ja lõika tükikesteks. Lase vesi kuumaks, pane sellesse aprikoositükid ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed. Lisa hirsihelbed ja keeda veel 15 minutit, viimaks maitsesta.
Rukki-pohlapuder Alates 9.elukuust
1 l vett
3 dl pohli
5 dl rukkihelbeid
0,5 dl suhkrut
Aja vesi keema, lisa pohlad ja keeda mõni minut. Sega hulka rukkihelbed ning keeda veel 5 minutit.
Rabarberipuder Alates 10.elukuust Rabarberiga mitte liialdada! (Viib kaltsiumi organismist välja)
5 dl vett
2-3 rabarberivart
1,5 dl hirsihelbeid
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
Lase vesi keema, lisa tükeldatud rabarberivarred ja suhkur ning keeda 10 minutit. Vala hulka ka helbed ja keeda veel 15 minutit.
Pohla-porgandi ahjupuder Alates 11.elukuust-normaliseeriv
1 dl odratangu
2 dl vett
3 porgandit
200 g pohli
glükoosi, suhkru- või vahtrasiirupit
8 dl piima
Leota odratangu öö otsa vees. Koori ja riivi porgandid. Pane kõik ained ahjuvormi, sega tasakesi läbi ning küpseta 175 ° juures 2 tundi ja 15 minutit.
Täisterajahu-mustikapuder Alates 9.elukuust -vähesel määral kinnistava toimega
8 dl vett
1 dl täistera-nisujahu
200 g mustikaid
Lase vesi keema ja sega hulka jahu, keeda tasasel tulel 20 minutit. Lisa mustikad ja sega korralikult läbi.
Kaera-õunapuder Alates 9.elukuust-vähesel määral kinnistava toimega
2 õuna
1 l vett
4 dl kaerahelbeid
0,25 dl vahtrasiirupit
Koori, puhasta ja riivi õunad. Lase vesi keema, lisa kaerahelbed ja keeda 10 minutit. Võta pott tulelt ning sega hulka riivitud õunad, siirup.
Suurema lapse söögid (1+)
SUPID
· Suvesupp
200 g kooritud kartuleid
250 g porgandi, herne, lillkapsa, rohelise oa tükke
1 klaas vett
2 klaasi piimasegu
Piimasegu tuleb lisada vahetult enne söötmist, ülejäänut võib hoida külmikus 2 päeva.
MAGUSTOIDUD
· Toorkissell
Klaas külma vett
Supilusikatäis tärklist
Sega ja kuumuta keemiseni, võta pliidilt
Lisa klaas purustatud marju, puuvilja või nende toormahla (alustuseks sobivad: mustikad, vaarikad, must või punane sõstar, ka õunad, pirnid, virsikud)
· Beebiküpsised
Hirsihelbeid (vm helbeid, mida laps ealiselt juba süüa tohib)
oliivõli
kõrvitsat
Vala nõusse mingi hulk hirsihelbeid (või muid helbeid). Sega helbed oliiviõliga (või muu rasvainega, mida laps süüa tohib) märjaks. Sega sisse püreestatud kõrvits, niipalju et just väga plödiks ei jääks. Mäkerda parajate portsudena küpsetuspaberile, küpseta ära.
· Pohlamahlakaste
4 dl vett
3/4 dl pohlahõõrutist
1/2 – 3/4 dl suhkrut
1 spl Maizenat või kartulijahu või maisitärklist
Sega kastrulis vesi, pohlahõõrutis, suhkur ja Maizena või kartulijahu. Kuumuta keedust pliidil segades, kuni see pakseneb. Lase keeda.
· Vaarikakaste
1/2 1 vaarikaid
2 spl suhkrut
5 dl vett
1 spl Maizenat või maisi-või kartulitärklist
Pane vesi, vaarikad ja suhkur kastruliga pliidile. Sega Maizena või tärklis vähese veega ja lisa. Kuumuta keedust segades seda kogu aja. Lase keeda minut aega.
· Mahlakissell
3-4 dl marju (jõhvikaid, pohli, viinamarju jm.)
1 liiter vett
1 dl suhkrut
Keeda marju vees, kuni need muutuvad heledaks. Eemalda marjakestad ja kuumuta uuesti. Lisa mahla sisse suhkur ja vähese külma veega segatud kartulijahu. Lase kissellil keeda. Jahuta. Marjade asemel võid kasutada 3-5 dl mahla, nii õunamahla kui marjamahla.
· Toorkissell
1 liiter vett
4 spl kartulijahu
3-4 dl tooreid või külmutatud marju
1 dl suhkrut
Valmista veest ja kartulijahust kissell. Sega valmis kisselli sisse terveid või hõõrutud marju. Maitsesta suhkruga.
· Puuviljasegukissell
erinevaid puuvilju
1 liiter vett
3 spl kartulijahu
2-3 spl suhkrut
Keeda puuviljad vees, kuni need on pehmed. Sega kartulijahu natukese külma veega ja kalla potti. Lase keeda. Maitsesta suhkruga.
* Banaanivaht
banaane
Külmuta banaanid viiludena sügavkülmas. Klopi jäätunud viilud mikseriga vahuks. Kasuta banaanivahtu kui vahukoort: kisselli, marja- või ploomikissellil lisana või marjapüreega. Hea külm aseaine piima-allergikutele. Püsib valgena, tugeva vahuna umbes tund aega.
· Tarretis
tooreid või külmutatud marju
vett või lahjat mahla
moosisuhkrut
Valmista moosisuhkrust tarretisevedelik nagu tavaliselt. Sega sisse enne tarretumist marjad. Marjade asemel võid kasutada arbuusi- või mesimelonit või viinamarju.
· Virsikujäätis
konservvirsikuid (250 g purk)
1 dl konservivedelikku
Lõika virsikupoolikud viiludeks. Külmuta mõni tund või üle öö sügavkülmas. Klopi vahuks. Lisa vahustamise ajal aegajalt virsikuvedelikku. Külmuta uuesti. Enne serveerimist pane soojenema umbes tunniks tavalisse külmikusse. Vooli lusikaga pallikesed. Serveeri konservvirsiku viiludega.
· Marjajäätis
2 dl lahjendamata marjamahla (mustasõstra, punase sõstra, vaarika)
2 dl vett
3 spl Maizenat või maisi-või kartlitärklist
suhkrut
Sega Maizena või tärklis külma lahjendamata mahlaga. Kuumuta pliidil koguaeg segades. Lase keeda. Lisa suhkur. Mahl peab olema kange ja magus. Külmuta jahtunud mahlakisselli sügavkülmas paar tundi. Klopi vahuks kuni mahlavedelik on külm. Külmuta uuesti mõni tund või üle öö. Enne serveerimist tõsta tavalisse külmikusse soojenema umbes tunniks. Vooli lusikaga pillikesed. Kaunista marjadega.
Soovitus: võid kasutada ka lahjendamata õuna-, pirni- või ananassimahla.
· Ananassiriis
1 1/2 dl riisi
1 suur purk ananassi
6 dl ananasipurgis olevat leent + vett
(suhkrut)
Keeda riis pehmeks ananasmahla-veesegus. Sega tükeldatud ananass riisi sisse ja maitsesta soovi korral suhkruga. Serveeri ananassiriis külma mahlakastmega.
· Melonijärelroog
mesimelon
2 dl mustikaid
2 konservvirsikupoolikuid
heledat siirupit
Viiluta mesimelon ja võta viilukatel koor ära. Viiluta konservvirsikud. Aseta meloniviilud serveerimisalusele ja pane peale mustikad ja virsikutükid. Vala kõige peale siirupit.
· Suvesupp
200 g kooritud kartuleid
250 g porgandi, herne, lillkapsa, rohelise oa tükke
1 klaas vett
2 klaasi piimasegu
Piimasegu tuleb lisada vahetult enne söötmist, ülejäänut võib hoida külmikus 2 päeva.
MAGUSTOIDUD
· Toorkissell
Klaas külma vett
Supilusikatäis tärklist
Sega ja kuumuta keemiseni, võta pliidilt
Lisa klaas purustatud marju, puuvilja või nende toormahla (alustuseks sobivad: mustikad, vaarikad, must või punane sõstar, ka õunad, pirnid, virsikud)
· Beebiküpsised
Hirsihelbeid (vm helbeid, mida laps ealiselt juba süüa tohib)
oliivõli
kõrvitsat
Vala nõusse mingi hulk hirsihelbeid (või muid helbeid). Sega helbed oliiviõliga (või muu rasvainega, mida laps süüa tohib) märjaks. Sega sisse püreestatud kõrvits, niipalju et just väga plödiks ei jääks. Mäkerda parajate portsudena küpsetuspaberile, küpseta ära.
· Pohlamahlakaste
4 dl vett
3/4 dl pohlahõõrutist
1/2 – 3/4 dl suhkrut
1 spl Maizenat või kartulijahu või maisitärklist
Sega kastrulis vesi, pohlahõõrutis, suhkur ja Maizena või kartulijahu. Kuumuta keedust pliidil segades, kuni see pakseneb. Lase keeda.
· Vaarikakaste
1/2 1 vaarikaid
2 spl suhkrut
5 dl vett
1 spl Maizenat või maisi-või kartulitärklist
Pane vesi, vaarikad ja suhkur kastruliga pliidile. Sega Maizena või tärklis vähese veega ja lisa. Kuumuta keedust segades seda kogu aja. Lase keeda minut aega.
· Mahlakissell
3-4 dl marju (jõhvikaid, pohli, viinamarju jm.)
1 liiter vett
1 dl suhkrut
Keeda marju vees, kuni need muutuvad heledaks. Eemalda marjakestad ja kuumuta uuesti. Lisa mahla sisse suhkur ja vähese külma veega segatud kartulijahu. Lase kissellil keeda. Jahuta. Marjade asemel võid kasutada 3-5 dl mahla, nii õunamahla kui marjamahla.
· Toorkissell
1 liiter vett
4 spl kartulijahu
3-4 dl tooreid või külmutatud marju
1 dl suhkrut
Valmista veest ja kartulijahust kissell. Sega valmis kisselli sisse terveid või hõõrutud marju. Maitsesta suhkruga.
· Puuviljasegukissell
erinevaid puuvilju
1 liiter vett
3 spl kartulijahu
2-3 spl suhkrut
Keeda puuviljad vees, kuni need on pehmed. Sega kartulijahu natukese külma veega ja kalla potti. Lase keeda. Maitsesta suhkruga.
* Banaanivaht
banaane
Külmuta banaanid viiludena sügavkülmas. Klopi jäätunud viilud mikseriga vahuks. Kasuta banaanivahtu kui vahukoort: kisselli, marja- või ploomikissellil lisana või marjapüreega. Hea külm aseaine piima-allergikutele. Püsib valgena, tugeva vahuna umbes tund aega.
· Tarretis
tooreid või külmutatud marju
vett või lahjat mahla
moosisuhkrut
Valmista moosisuhkrust tarretisevedelik nagu tavaliselt. Sega sisse enne tarretumist marjad. Marjade asemel võid kasutada arbuusi- või mesimelonit või viinamarju.
· Virsikujäätis
konservvirsikuid (250 g purk)
1 dl konservivedelikku
Lõika virsikupoolikud viiludeks. Külmuta mõni tund või üle öö sügavkülmas. Klopi vahuks. Lisa vahustamise ajal aegajalt virsikuvedelikku. Külmuta uuesti. Enne serveerimist pane soojenema umbes tunniks tavalisse külmikusse. Vooli lusikaga pallikesed. Serveeri konservvirsiku viiludega.
· Marjajäätis
2 dl lahjendamata marjamahla (mustasõstra, punase sõstra, vaarika)
2 dl vett
3 spl Maizenat või maisi-või kartlitärklist
suhkrut
Sega Maizena või tärklis külma lahjendamata mahlaga. Kuumuta pliidil koguaeg segades. Lase keeda. Lisa suhkur. Mahl peab olema kange ja magus. Külmuta jahtunud mahlakisselli sügavkülmas paar tundi. Klopi vahuks kuni mahlavedelik on külm. Külmuta uuesti mõni tund või üle öö. Enne serveerimist tõsta tavalisse külmikusse soojenema umbes tunniks. Vooli lusikaga pillikesed. Kaunista marjadega.
Soovitus: võid kasutada ka lahjendamata õuna-, pirni- või ananassimahla.
· Ananassiriis
1 1/2 dl riisi
1 suur purk ananassi
6 dl ananasipurgis olevat leent + vett
(suhkrut)
Keeda riis pehmeks ananasmahla-veesegus. Sega tükeldatud ananass riisi sisse ja maitsesta soovi korral suhkruga. Serveeri ananassiriis külma mahlakastmega.
· Melonijärelroog
mesimelon
2 dl mustikaid
2 konservvirsikupoolikuid
heledat siirupit
Viiluta mesimelon ja võta viilukatel koor ära. Viiluta konservvirsikud. Aseta meloniviilud serveerimisalusele ja pane peale mustikad ja virsikutükid. Vala kõige peale siirupit.
O.M.A. klubi :: Lapsed :: Beebitoidud
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Kolm 15 Juun 2016, 08:45 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.138
Esm 15 Juun 2015, 12:41 by Mustlasplika
» Sassy vesi
Kolm 27 Mai 2015, 13:48 by Mustlasplika
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.137
Reede 24 Apr 2015, 10:14 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.136
Reede 17 Apr 2015, 23:30 by Triibuliine
» Suvikõrvitsa tagliatelle
Reede 17 Apr 2015, 18:54 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.135
Esm 13 Apr 2015, 21:39 by Triibuliine
» Hommiku pirukas .
Püh 12 Apr 2015, 09:18 by accra
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.134
Reede 03 Apr 2015, 14:04 by Triibuliine
» Mis raamatut te hetkel loete?
Kolm 01 Apr 2015, 20:59 by tsunaami
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.133
Teis 31 Märts 2015, 21:39 by Triibuliine
» Mis värvi on Teie laste silmad?
Püh 29 Märts 2015, 22:46 by Mustlasplika
» Kas sulle meeldib saunas käia?
Püh 29 Märts 2015, 22:44 by ˇmiio23
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.132
Reede 27 Märts 2015, 08:44 by Triibuliine
» Võidab see, kes viimase vastuse kirjutab (12 tundi) vol.131
Teis 24 Märts 2015, 20:06 by Triibuliine